Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowe mleczne bułeczki lekkie, jak chmurka. 1 Ci nie wystarczy, natychmiast sięgniesz po kolejną
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.08.2022 21:54

Domowe mleczne bułeczki lekkie, jak chmurka. 1 Ci nie wystarczy, natychmiast sięgniesz po kolejną

Domowe mleczne bułeczki lekkie, jak chmurka. 1 Ci nie wystarczy, natychmiast sięgniesz po kolejną
canva/Oleksandr Prokopenko

Domowe bułeczki mleczne to pomysł na pyszny początek dnia, podwieczorek dla najmłodszych i świetną kolację. Bułeczki są lekkie jak chmurka, puszyste i chrupiące z zewnątrz i podamy je z ulubionymi dodatkami.

Domowe wypieki są zawsze dobrym pomysłem. Jednym z nich są bułeczki mleczne, które przygotujemy w prosty sposób i z kilku podstawowych składników, są lekkie, maślane i bardzo puszyste. Koniecznie musisz ich spróbować.

Do bułeczek mlecznych potrzebujemy zaczynu z drożdży, najlepsze będą świeże. Z tego też względu zarówno mleko, jak i masło nie mogą zimne, ponieważ zaczyn nie urośnie. Mleko musi być lekko ciepłe, masło natomiast musi mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie i pieczenie bułeczek mlecznych musimy podzielić na etapy. Ciasto i bułki muszą odpoczywać w ciepłym, suchym miejscu, dzięki czemu będą doskonale puszyste i wyrośnięte. Do pieczenia koniecznie wykorzystajmy również naczynie żaroodporne z wodą. Para wodna nawilży ciasto, a bułki nie będą twarde.

Domowe mleczne bułeczki. Lekkie, puszyste, pyszne

Składniki na 16 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej

  • 2,5 szklanki letniego mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1/4 kostki masła w temperaturze pokojowej

  • łyżeczka soli

  • 3 łyżeczki cukru

Jak zrobić domowe mleczne bułeczki? Będą idealne zarówno do past rybnych, warzywnych, jak i dżemów i konfitur

Mąkę przesiej do większej miski, wsyp sól, wymieszaj. Pośrodku zrób niewielkie wgłębienie i włóż w nie świeże, pokruszone drożdże, następnie wsyp cukier i wlej pół szklanki letniego mleka.

Zaczyn z drożdżami delikatnie wymieszaj, a miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, suche miejsce na około 15- 20 minut. Gdy drożdże ruszą, wlej resztę mleka i zacznij wyrabiać ciasto.

Gdy składniki zaczną się łączyć, dodaj masło i ponownie wyrabiaj na jednolitą masę, następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

Ciasto podziel na 16 równych części, następnie z każdej uformuj podłużną bułeczkę. Gdy wszystkie bułki będą gotowe, przełóż je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut.

Po tym czasie każdą bułkę natnij ostrym nożem ukośnie w trzech miejscach. Nastaw piekarnik na 200 stopni C z grzaniem góra- dół. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Blachę z bułeczkami maślanymi przełóż do piekarnika i piecz około 20- 25 minut.

Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i przykryj suchą ściereczką, żeby nie obeschły. Gotowe bułeczki mleczne będą idealnym dodatkiem do domowych dżemów, np. dżemu z czarnej porzeczki.

Gorąco polecam również pastę jajeczną lub pastę rybną, np. z tuńczyka i ogórków kiszonych. Bułeczki będą smakować równie dobrze z żółtym serem, wędliną i warzywami sezonowymi, smacznego.

Świeże drożdże
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaczapyza