Smakosze.pl
Smalec z dodatkami

Canva / ewg3D

Domowy smalec - jak zrobić i z czym podawać?

14 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity smalec niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Przeważnie zajadamy go z dodatkami takimi jak pajda chleba i ogórek kiszony. Liczne grono smakoszy z pewnością dodałoby do tej listy kieliszek zimnej wódki. Smalec z łatwością przygotujesz w domowym zaciszu.

Smalec uchodzi za wyborny dodatek kulinarny. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy pałaszują go z miłą chęcią. Wyśmienity smalec bez najmniejszych problemów można zrobić samodzielnie. Przepis jest banalnie prosty.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Domowy smalec z kultowymi dodatkami

Nie da się ukryć, że smalec cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli swojskich smaków. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyrób na bazie fasoli. Tym razem sięgniemy po bardziej tradycyjną recepturę.

Oczywiście smalec nie może się obejść bez odpowiednich dodatków. Mowa o pajdzie chleba oraz ogórkach kiszonych. Do tej listy można również dodać kieliszek zimnej wódki, która także jest uwielbiana przez liczne grono smakoszy.

Nie można zapomnieć o tym, że alkohol w każdej formie jest szkodliwy i lepiej ograniczyć jego spożywanie do minimum. Jednak nie wszystko, co pyszne musi być zdrowe. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania domowego smalcu?

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T124059.180

Tradycyjny, a zarazem najlepszy przepis na ogórki kiszone

CZYTAJ DALEJ
  • 500 g słoniny

  • 250 g karkówki

  • 2 cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • łyżeczka pieprzu

  • łyżeczka soli

Niezawodny przepis na domowy smalec

Na początku słoninę kroimy w niewielką kostkę. Możemy ją również zmielić w maszynce. Umieszczamy ją w garnku z dodatkiem szklanki wody. Całość podgrzewamy i od czasu do czasu mieszamy.

Karkówkę myjemy i oczyszczamy z błon. Rozdrabniamy ją i umieszczamy w roztopionym tłuszczu. Smażymy ją przez około godzinę. Co jakiś czas trzeba wszystko zamieszać. Całość wzbogacamy o drobno posiekaną cebulę.

Kiedy cebula się zeszkli, wyłączamy ogień. Do mieszanki dodajemy sól, pieprz i wyciśnięte ząbki czosnku. Po połączeniu składników smalec przelewamy do słoików, które odstawiamy w zimne miejsce.

Po kilku godzinach nasz smalec powinien zastygnąć. Idealnie sprawdzi się jako biesiadna zakąska. Domownicy nie będą mogli się oprzeć tej kulinarnej pokusie. Warto wypróbować również nieco inny przepis na wyśmienity smalec.

Chleb ze smalcem

Chleb ze smalcem

Canva / MagMos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam.pl; prestizszczecin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >