Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowy smalec - jak zrobić i z czym podawać?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 03.07.2021 02:00

Domowy smalec - jak zrobić i z czym podawać?

Smalec z dodatkami
Canva / ewg3D

Smakowity smalec niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Przeważnie zajadamy go z dodatkami takimi jak pajda chleba i ogórek kiszony. Liczne grono smakoszy z pewnością dodałoby do tej listy kieliszek zimnej wódki. Smalec z łatwością przygotujesz w domowym zaciszu.

Smalec uchodzi za wyborny dodatek kulinarny. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy pałaszują go z miłą chęcią. Wyśmienity smalec bez najmniejszych problemów można zrobić samodzielnie. Przepis jest banalnie prosty.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Domowy smalec z kultowymi dodatkami

Nie da się ukryć, że smalec cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli swojskich smaków. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyrób na bazie fasoli. Tym razem sięgniemy po bardziej tradycyjną recepturę.

Oczywiście smalec nie może się obejść bez odpowiednich dodatków. Mowa o pajdzie chleba oraz ogórkach kiszonych. Do tej listy można również dodać kieliszek zimnej wódki, która także jest uwielbiana przez liczne grono smakoszy.

Nie można zapomnieć o tym, że alkohol w każdej formie jest szkodliwy i lepiej ograniczyć jego spożywanie do minimum. Jednak nie wszystko, co pyszne musi być zdrowe. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania domowego smalcu?

  • 500 g słoniny

  • 250 g karkówki

  • 2 cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • łyżeczka pieprzu

  • łyżeczka soli

Niezawodny przepis na domowy smalec

Na początku słoninę kroimy w niewielką kostkę. Możemy ją również zmielić w maszynce. Umieszczamy ją w garnku z dodatkiem szklanki wody. Całość podgrzewamy i od czasu do czasu mieszamy.

Karkówkę myjemy i oczyszczamy z błon. Rozdrabniamy ją i umieszczamy w roztopionym tłuszczu. Smażymy ją przez około godzinę. Co jakiś czas trzeba wszystko zamieszać. Całość wzbogacamy o drobno posiekaną cebulę.

Kiedy cebula się zeszkli, wyłączamy ogień. Do mieszanki dodajemy sól, pieprz i wyciśnięte ząbki czosnku. Po połączeniu składników smalec przelewamy do słoików, które odstawiamy w zimne miejsce.

Po kilku godzinach nasz smalec powinien zastygnąć. Idealnie sprawdzi się jako biesiadna zakąska. Domownicy nie będą mogli się oprzeć tej kulinarnej pokusie. Warto wypróbować również nieco inny przepis na wyśmienity smalec.

Chleb ze smalcem
Chleb ze smalcem

Canva / MagMos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam.pl; prestizszczecin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: smalec