Przepis na domowy smalec z chrupiącymi skwarkami
Smakowity smalec należy do grona smarowideł, które znacznej części osób kojarzy się z czasami beztroskiego dzieciństwa. Dawniej ten dodatek smakował zupełnie inaczej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ponownie skosztować wybornego smalcu, jak u babci.
Smalec, który przyprawia o zachwyt
Nie da się ukryć, że smalec odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Smaży się na nim, chociażby wyborne pączki. Jednak znaczna część smakoszy najchętniej zajada smalec w formie dodatku do chleba.
Wiele osób wspomina smalec na chlebie z nostalgią. Wszystko dlatego, że dawniej taka przekąska cieszyła się ogromną popularnością. Zajadano ją praktycznie w każdym domostwie i ciężko było natrafić na kogoś, kto wzgardziłby takim frykasem.
Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakuje domowy smalec. Właśnie taki wyrób wywoływał u nas zachwyt. Nietrudno znaleźć osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby chleb z dodatkiem smalcu, który wywołuje wspomnienia dawnych lat.
Smalec jak za dawnych lat można z łatwością przygotować we własnej kuchni. Każdy powinien poradzić sobie z tym przepisem. Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
1 kg słoniny
1 kg podgardla
500 g wieprzowiny na gulasz
2 cebule
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
Domowy smalec przywoła wspomnienia
Na początku słoninę oraz podgardla kroimy w niewielką kostkę. Umieszczamy ją na patelni i podgrzewamy. Z mięsa powinien wytapiać się tłuszcz. Wieprzowinę również kroimy. Tym razem na odrobinę grubsze kawałki.
Wszystko smażymy, od czasu do czasu mieszając. Mięso powoli zmieni się w skwarki, a tłuszcz wytopi. Gdy już to nastąpi, mieszankę zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej posiekaną cebulę oraz wyciśnięty czosnek.
Smalec jest prawie gotowy. Doprawiamy go solą i pieprzem. Możemy wzbogacić go także o ulubione przyprawy. Płynny tłuszcz z dodatkami przelewamy do słoika lub kamiennego garnka. Po zastygnięciu możemy posmarować nim pajdę chleba. Nie zapomnijmy o ogórkach kiszonych. Warto wykorzystać przepis 1895 roku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel