Smakosze.pl
Smalec w przepysznej odsłonie

Pixabay / januszj

Przepis na domowy smalec z chrupiącymi skwarkami

23 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smalec na pajdzie pysznego chleba z dodatkiem ogórków kiszonych jest absolutnym kulinarnym klasykiem, który przez wielu smakoszy wspominany jest z nostalgią. Niektórzy wiele by dali, aby skosztować specjału, jak za dawnych lat.

Smakowity smalec należy do grona smarowideł, które znacznej części osób kojarzy się z czasami beztroskiego dzieciństwa. Dawniej ten dodatek smakował zupełnie inaczej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ponownie skosztować wybornego smalcu, jak u babci.

Smalec, który przyprawia o zachwyt

Nie da się ukryć, że smalec odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Smaży się na nim, chociażby wyborne pączki. Jednak znaczna część smakoszy najchętniej zajada smalec w formie dodatku do chleba.

Wiele osób wspomina smalec na chlebie z nostalgią. Wszystko dlatego, że dawniej taka przekąska cieszyła się ogromną popularnością. Zajadano ją praktycznie w każdym domostwie i ciężko było natrafić na kogoś, kto wzgardziłby takim frykasem.

Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakuje domowy smalec. Właśnie taki wyrób wywoływał u nas zachwyt. Nietrudno znaleźć osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby chleb z dodatkiem smalcu, który wywołuje wspomnienia dawnych lat.

Smalec jak za dawnych lat można z łatwością przygotować we własnej kuchni. Każdy powinien poradzić sobie z tym przepisem. Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg słoniny

  • 1 kg podgardla

  • 500 g wieprzowiny na gulasz

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

Domowy smalec przywoła wspomnienia

Na początku słoninę oraz podgardla kroimy w niewielką kostkę. Umieszczamy ją na patelni i podgrzewamy. Z mięsa powinien wytapiać się tłuszcz. Wieprzowinę również kroimy. Tym razem na odrobinę grubsze kawałki.

Wszystko smażymy, od czasu do czasu mieszając. Mięso powoli zmieni się w skwarki, a tłuszcz wytopi. Gdy już to nastąpi, mieszankę zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej posiekaną cebulę oraz wyciśnięty czosnek.

Smalec jest prawie gotowy. Doprawiamy go solą i pieprzem. Możemy wzbogacić go także o ulubione przyprawy. Płynny tłuszcz z dodatkami przelewamy do słoika lub kamiennego garnka. Po zastygnięciu możemy posmarować nim pajdę chleba. Nie zapomnijmy o ogórkach kiszonych. Warto wykorzystać przepis 1895 roku

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >