Smalec w przepysznej odsłonie
Pixabay / januszj

Przepis na domowy smalec z chrupiącymi skwarkami

Smalec na pajdzie pysznego chleba z dodatkiem ogórków kiszonych jest absolutnym kulinarnym klasykiem, który przez wielu smakoszy wspominany jest z nostalgią. Niektórzy wiele by dali, aby skosztować specjału, jak za dawnych lat. Domowa receptura na smalec może w tym pomóc.

Smakowity smalec należy do grona smarowideł, które znacznej części osób kojarzy się z czasami beztroskiego dzieciństwa. Dawniej ten dodatek smakował zupełnie inaczej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ponownie skosztować wybornego smalcu, jak u babci.

Smalec, który przyprawia o zachwyt

Nie da się ukryć, że smalec odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Smaży się na nim, chociażby wyborne pączki. Jednak znaczna część smakoszy najchętniej zajada smalec w formie dodatku do chleba.

Wiele osób wspomina smalec na chlebie z nostalgią. Wszystko dlatego, że dawniej taka przekąska cieszyła się ogromną popularnością. Zajadano ją praktycznie w każdym domostwie i ciężko było natrafić na kogoś, kto wzgardziłby takim frykasem.

Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakuje domowy smalec. Właśnie taki wyrób wywoływał u nas zachwyt. Nietrudno znaleźć osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby chleb z dodatkiem smalcu, który wywołuje wspomnienia dawnych lat.

Wyrazista w smaku mizeria według Magdy GesslerWyrazista w smaku mizeria według Magdy GesslerCzytaj dalej

Smalec jak za dawnych lat można z łatwością przygotować we własnej kuchni. Każdy powinien poradzić sobie z tym przepisem. Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg słoniny
  • 1 kg podgardla
  • 500 g wieprzowiny na gulasz
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Domowy smalec przywoła wspomnienia

Na początku słoninę oraz podgardla kroimy w niewielką kostkę. Umieszczamy ją na patelni i podgrzewamy. Z mięsa powinien wytapiać się tłuszcz. Wieprzowinę również kroimy. Tym razem na odrobinę grubsze kawałki.

Wszystko smażymy, od czasu do czasu mieszając. Mięso powoli zmieni się w skwarki, a tłuszcz wytopi. Gdy już to nastąpi, mieszankę zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej posiekaną cebulę oraz wyciśnięty czosnek.

Smalec jest prawie gotowy. Doprawiamy go solą i pieprzem. Możemy wzbogacić go także o ulubione przyprawy. Płynny tłuszcz z dodatkami przelewamy do słoika lub kamiennego garnka. Po zastygnięciu możemy posmarować nim pajdę chleba. Nie zapomnijmy o ogórkach kiszonych. Warto wykorzystać przepis 1895 roku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł