Smakosze.pl
panierowanie schabowych

canva/Bartosz Luczak

Dużo lżejsze, nietypowe schabowe z Lubelszczyzny bez panierki z bułki tartej

17 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Choć przygotowanie kotletów schabowych nie wydaje się wielką sztuką, można to zrobić na wiele sposobów. I niewątpliwie każdy ma jakiś swój patent. My skorzystamy dziś z receptury na schabowe bez panierki z bułki tartej. Takie lżejsze, nietypowe schabowe robi się na Lubelszczyźnie.

Podstawą kotletów schabowych jest wieprzowy schab środkowy. Może to jednak być schab z kostką lub bez. Niektórzy jedynie oprószają rozbite plastry mięsa przyprawami, obtaczają w panierce i smażą. Inni wcześniej marynują mięso, a tu też jest spore pole do popisu.

Gdy dochodzimy do etapu panierki, również okazuje się, że może ona różnie wyglądać. Niewątpliwie panierka potrafi dodać kotletom smaku. Jednak im jest grubsza, tym zazwyczaj więcej chłonie tłuszczu. Ograniczenie jej warstw jest więc całkiem dobrym pomysłem.

Dużo lżejsze, nietypowe schabowe z Lubelszczyzny bez panierki z bułki tartej

Składniki:

  • 6 plastrów schabu

  • sól, pieprz

  • 2 jajka

  • pół szklanki mąki gryczanej

  • olej do smażenia

sałatka jarzynowa

Cudownie lekka, przepyszna sałatka jarzynowa z koperkiem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie schabowych bez tartej bułki

Plastry schabu rozbij kuchennym młotkiem, oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny.

Jajka rozmieszaj widelcem w głębszym talerzu. Na płaski talerz wysyp mąkę. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.

Plastry mięsa obtocz najpierw w jajku, potem w mące i na koniec znów w jajku. Kładź na patelnię i smaż na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane.

Wskazówka: Mąkę gryczaną możesz zastąpić zwykłą, pszenną. Jednak kotlety w mące gryczanej mają ciekawszy smak.

Jeśli chcesz odmienić smak schabowych, skorzystaj z naszych wskazówek. Zobacz, jak przygotować kotlety schabowe w marynacie z octu jabłkowego, a także jak zrobić schabowe po kowalsku.

mąka gryczana

mąka gryczana

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >