Dużo lżejsze, nietypowe schabowe z Lubelszczyzny bez panierki z bułki tartej
Choć przygotowanie kotletów schabowych nie wydaje się wielką sztuką, można to zrobić na wiele sposobów. I niewątpliwie każdy ma jakiś swój patent. My skorzystamy dziś z receptury na schabowe bez panierki z bułki tartej. Takie lżejsze, nietypowe schabowe robi się na Lubelszczyźnie.
Podstawą kotletów schabowych jest wieprzowy schab środkowy. Może to jednak być schab z kostką lub bez. Niektórzy jedynie oprószają rozbite plastry mięsa przyprawami, obtaczają w panierce i smażą. Inni wcześniej marynują mięso, a tu też jest spore pole do popisu.
Gdy dochodzimy do etapu panierki, również okazuje się, że może ona różnie wyglądać. Niewątpliwie panierka potrafi dodać kotletom smaku. Jednak im jest grubsza, tym zazwyczaj więcej chłonie tłuszczu. Ograniczenie jej warstw jest więc całkiem dobrym pomysłem.
Dużo lżejsze, nietypowe schabowe z Lubelszczyzny bez panierki z bułki tartej
Składniki:
6 plastrów schabu
sól, pieprz
2 jajka
pół szklanki mąki gryczanej
olej do smażenia
Przygotowanie schabowych bez tartej bułki
Plastry schabu rozbij kuchennym młotkiem, oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny.
Jajka rozmieszaj widelcem w głębszym talerzu. Na płaski talerz wysyp mąkę. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
Plastry mięsa obtocz najpierw w jajku, potem w mące i na koniec znów w jajku. Kładź na patelnię i smaż na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane.
Wskazówka: Mąkę gryczaną możesz zastąpić zwykłą, pszenną. Jednak kotlety w mące gryczanej mają ciekawszy smak.
Jeśli chcesz odmienić smak schabowych, skorzystaj z naszych wskazówek. Zobacz, jak przygotować kotlety schabowe w marynacie z octu jabłkowego, a także jak zrobić schabowe po kowalsku.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy