Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przyrządzić fasolkę szparagową bez bułki tartej? Mamy 2 niezawodne sposoby

Jak przyrządzić fasolkę szparagową bez bułki tartej? Mamy 2 niezawodne sposoby

Jak przyrządzić fasolkę szparagową bez bułki tartej?
canva/Piotr Krzeslak

Fasolka szparagowa bez bułki tartej może wydawać się niesmaczna. Warto jednak wiedzieć, że są inne dodatki, z którymi bardzo dobrze s komponuje. Zachęcamy do spróbowania jej w dwóch nowych odsłonach. Przepisy są proste, a smakołyki, które przygotujecie, z powodzeniem możecie zjeść jako samodzielne danie.

Chrupiąca bułka tarta z fasolką szparagową smakuje wyśmienicie. To jednak niejedyna forma, w jakiej sezonowe warzywo może zagościć na naszych talerzach. Mamy dla was dwa pomysły jak wydobyć pyszny smak żółtej fasolki.

Jak zrobić smaczną fasolkę szparagową bez bułki tartej?

Żółte warzywo sezonowe obfituje w białko oraz cenne składniki odżywcze takie jak potas, fosfor, błonnik czy kwas foliowy. Może zatem stanowić bazę pysznego dania, które na długo was nasyci. Spróbujcie ich, a być może nawet zapomnicie o klasycznym połączeniu.

Fasolka szparagowa z pomidorami

Składniki:

  • 200-300 g ugotowanej żółtej fasolki szparagowej

  • 2-3 pomidory malinowe

  • solidna garść wybranej sałaty np. rukoli czy roszponki

  • oliwa z oliwek

  • 2-3 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)

  • po 1 łyżeczce bazylii i oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ugotowaną fasolkę umieszczamy w misce wraz z oczyszczoną sałatą i pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami, a przygotowanym sosem polewamy zawartość naczynia.

Całość starannie mieszamy. Podajemy posypane pestkami dyni wraz z kromką chleba lub bagietką. Fasolkę z pomidorami i sosem można też zaserwować do mięs.

Fasolka szparagowa z tymiankiem i malinami

Składniki:

  • 200-300 g ugotowanej żółtej fasolki szparagowej

  • szklanka świeżych malin

  • oliwa z oliwek

  • 2-3 łyżki pestek słonecznika (opcjonalnie)

  • 2 spore garści szpinaku (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ugotowaną fasolkę umieszczamy w misce wraz z ze szpinakiem. Posypujemy je tymiankiem, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Dodajemy też nieco oliwy z oliwek.

Mieszamy, a następnie ostrożnie wrzucamy maliny i łączymy je z pozostałymi składnikami. Całość posypujemy pestkami słonecznika, jeśli ich używamy. Podajemy z pieczywem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na fasolkę szparagową. Z tego artykułu dowiecie się, jak zamknąć ją w słoikach na zimę. Ten natomiast podpowie wam jak przygotować smakowitą zupę jarzynową z jej dodatkiem.

Fasolka szparagowa bez bułki tartej też będzie smaczna
canva/lola1960

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: