Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten składnik kompletnie odmieni leczo. Sama nie wierzyłam, że efekt będzie tak pyszny
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.08.2023 11:32

Ten składnik kompletnie odmieni leczo. Sama nie wierzyłam, że efekt będzie tak pyszny

leczo
YouTube/@infouprawa5321

Czy lubicie jeść leczo? Ja przygotowuję je dla swojej rodziny, bo wszyscy lubią tę smaczną potrawę. Jednak ostatnio dodałam nowy składnik do tego jednogarnkowego dania. Efekt zaskoczył nie tylko mnie. Leczo dzięki niemu jest jeszcze smaczniejsze i ma to coś. 

Leczo, czyli papryka i cała reszta

Leczo przygotowujemy zwykle z różnych rodzajów papryk. Do garnka wrzucamy paprykę żółtą, czerwoną i zieloną. Często też dodajemy ostrą papryczkę i czosnek. Niektórzy gotują leczo z boczkiem, inni dodają kiełbasę. Można też przyrządzić leczo bez mięsa. 

Gotuję leczo, bo to smaczna i pożywna potrawa. Lubię ją, podobnie jak całą moja rodzina. Poza tym leczo można przyrządzić szybko, to też jest jego zaletą. Ostatnio dodałam do leczo ogórka kiszonego. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Smak leczo został doskonale podkręcony, a leczo było wyjątkowo pyszne. Polecam przepis na leczo z ogórkiem kiszonym.

Moja kochana babcia robiła schabowe inaczej niż wszyscy. Prawie nikt nie zna tego patentu na panierkę

Jak przygotować leczo z ogórkiem kiszonym?

Składniki:

  • 2 ogórki kiszone
  • 3 cebule
  • 4 papryki o różnych kolorach
  • 3 pomidory
  • 3 cukinie
  • 2 kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • 2 słoiki przecieru pomidorowego

W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną kiełbasę. Cebulę też kroimy i dodajemy do garnka. Zmniejszamy ogień i mieszamy. Cukinie nie obieramy i kroimy ją w większą kostkę. Wrzucamy do miski. Przygotowujemy paprykę, usuwamy nasiona i kroimy ją w większą kostkę.

Podobnie robimy z pomidorami. Do garnka z kiełbasą i cebulą dorzucamy cukinię. Dusimy około 20 minut. Potem dodajemy paprykę i pomidory. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze 30-40 minut. Następnie dodajemy 2 słoiki przecieru pomidorowego. Kroimy ogórka kiszonego w drobną kostkę, wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.

Ogórek kiszony, czyli podkręcamy smak lecza

Ogórka kiszonego nie obieramy. Kroimy go w drobną kostkę i na samym końcu dodajemy do leczo. Ogórki świetnie podkręcą smak leczo. Nadadzą mu charakteru i kwaskowatego smaku. Leczo zyska na wyrazistości.

Jednak nie ma co przesadzić z ilością dodanych ogórków. W zupełności wystarczą 2 ogórki kiszone. Więcej ogórków sprawi, że leczo może wyjść nam zbyt kwaśne, a tego przecież nie chcemy. Możemy podawać leczo z pieczywem. Pisaliśmy, co zrobić, gdy leczo wyszło nam zbyt gorzkie. Podawaliśmy też przepis na leczo od siostry Anieli. 

leczo
YouTube/@infouprawa5321