Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja córka nie kisi ogórków. Przyrządza je w koreańskim stylu, są wyraziste i chrupiące
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.08.2023 19:25

Moja córka nie kisi ogórków. Przyrządza je w koreańskim stylu, są wyraziste i chrupiące

przygotowanie ogórków po koreańsku
Materiał YouTube z kanału W naszej Oazie

Ostatnio jadłam u córki niezwykle smaczne ogórki. Jej odpowiedź, po pytaniu o przepis, bardzo mnie zaskoczyła. Okazuje się, że te warzywa nie są kiszone, a jedynie zalewane aromatyczną mieszanką przypraw. Tak właśnie powstają wybitne ogórki po koreańsku.

Córka opowiedziała mi więcej o pysznych ogórkach po koreańsku

Ogórki po koreańsku to bajecznie prosta surówka. Po przygotowaniu można z powodzeniem przechowywać ją w lodówce przez kilka dni. Jeśli chcemy jeszcze bardziej podkręcić jej smak, warto dodać do niej ziarna podprażonego sezamu. Z tym składnikiem smakuje obłędnie.

Ogórki po koreańsku doskonale komponują się z mięsem. Świetnie podpasują pod rozmaite dania z grilla. Tę pikantną sałatkę można z powodzeniem podać także z dodatkiem świeżego pieczywa. Sprawdźcie w poniższym tekście, jak prosto się ją robi.

Zetrzyj marchewkę i dodaj pokrojony w kostkę owoc. Ta prosta surówka podbije wszystkie podniebienia

Przepis na pikantne ogórki po koreańsku

Składniki:

  • 8-10 ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soi
  • 1 szklanka wody
  • 2-3 łyżki octu
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Błyskawiczne ogórki po koreańsku krok po kroku

Przygotuj ogórki do sałatki. Poodcinaj z nich końcówki i włóż do miski z zimną woda. Pozostaw do namoczenia na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu pokrój je w grube plastry.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na ogórki po koreańsku. Cebulę drobno posiekaj. Z wody, octu, oleju, sosu sojowego, czosnku oraz przypraw przygotuj zalewę, zagotowując wszystkie składniki w osobnym garnku.

Cebulę wraz z ogórkami przełóż na durszlak. Składniki oprósz solą i przemieszaj. Pozostaw je, aby puściły nadmiar soku.

Warzywa do ogórków po koreańsku poprzekładaj do wyparzonych i suchych słoików. Zalej je zalewą tak, aby całkowicie je przykrywała. Słoiki zakręć i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki. Zapas najlepiej zjeść w ciągu 3-4 dni. Ta sztuczka dotycząca krojenia ogórków zmieni Twoje życie. Tak przyrządzone ogórki znikną ze spiżarni, zanim się obejrzysz.

ogórki gruntowe.jpg
Canva / ValentynVolkov