Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-23T200032.389

canva/zeleno

Tradycyjne powidło ze śliwek z przepisów naszych babć

23 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 2 Września 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Powidła śliwkowe to jedne z klasycznych przetworów, które przygotowywały nasze kochane babcie. Przypominamy dziś tradycyjny przepis na smakołyk wokół, którego absolutnie nikt nie przejdzie obojętnie!

Lato to z pewnością ukochany czas każdego smakosza. Ogrom sezonowych owoców i warzyw sprawia, że możemy testować wyjątkowe potrawy, w tym przetwory. Od lat do tych najpopularniejszych należy tradycyjne powidło ze śliwkami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Powszechnie uważa się, że zdecydowanie najlepszy przepis to ten najbardziej ... pracochłonny. To właśnie z niego korzystały nasze mamy i babcie i on był gwarancją wyjątkowego smaku tego powidła. Poniżej przypominamy kultową recepturę!

Przepis na tradycyjne powidło ze śliwek

Poniższy przepis jest dla osób, które dysponują czasem, ponieważ zgodnie z recepturą tradycyjne powidła śliwkowe powinno się smażyć nawet przez kilka dni. Uważa się, że im dłużej się je gotuje, tym jest smaczniejsze. Dlatego z kilograma śliwek, uzyskujemy jedynie słoik domowego powidła.

Która papryka jest najzdrowsza?

O czym świadczy kolor papryki?

CZYTAJ DALEJ

Śliwki dusimy pod przykrywką przez około 60 minut, aby puściły sok. Następnie smażymy je na małym ogniu przez około 4 godziny. Po tej czynności odstawiamy nasze powidła śliwkowe do następnego dnia, gdy od nowa rozpoczynamy ich smażenie i znowu robimy to przez 4 godziny.

Powtarzamy tę czynność, przez co najmniej 3 dni. Ważne jest, aby mieszać śliwki, w taki sposób by się nie przypaliły. Jeśli tak się wydarzy, należy je przełożyć do czystego garnka i smażyć dalej. Kończymy smażenie powidła w momencie, gdy jest ono gęste i płatami odchodzi od łyżki.

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej przepisów na wyjątkowe przetwory m.in. wyjątkowy dżem z mirabelek oraz marynowane borowiki.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: fajny ogród

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pasta jajeczna — śniadaniowy klasyk

Przepisy

Błyskawiczna pasta jajeczna z chrupiącą, soczystą papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku

Czytaj więcej >
bułeczki

Przepisy

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Czytaj więcej >
karkówka pieczona

Przepisy

Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Czytaj więcej >