Ekspresowe faworki w 10 minut. Najłatwiejszy przepis na Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek to idealna okazja na chwilowe zrezygnowanie z diety, aby móc zjeść pyszne łakocie. Lepiej się jednak pospieszyć, ponieważ dzień powoli się kończy i kolejna okazja na prawdziwą ucztę będzie dopiero za rok. Niżej prezentowany przepis na faworki wymaga od gotującego jedynie 10 minut na przygotowanie ciasta oraz kolejne 10 minut na smażenie, dzięki czemu zrobisz je błyskawicznie.
Faworki w tradycyjnym wydaniu nie są prostym deserem. Z uwagi na twardość ciasta śmietanowego, trzeba poświęcić mnóstwo czasu i siły na wyrobienie i rozwałkowanie go. Ten przepis jest tego zupełnym przeciwieństwem.
Decydując się na spróbowanie takich faworków, musisz zarezerwować wyjątkowo niewiele czasu. Wyrabianie ciasta trwa maksymalnie 10 minut, a smażenie drugie tyle, więc szybko można się cieszyć smakiem gotowych faworków.
Przepis na ekspresowe faworki
Składniki:
2 szklanki mąki
1 jajko
3 żółtka
7 łyżek śmietany 18%
1 łyżka octu
1 łyżka ciepłego masła
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej masło, żółtka, jajko, ocet oraz śmietanę. Wymieszaj wszystkie składniki i gdy utworzą jednolitą masę, zacznij wyrabiać ją rękoma.
Po chwili wyrabiania przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i cienko je rozwałkuj. Nożem wycinaj z placka cienkie paski, w ich środku zrób drobne nacięcia i przewlecz przez nie jeden koniec ciasta.
Rozgrzej olej roślinny w garnku i smaż na nim faworki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu, posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na faworki z dwóch składników. Ten tekst wyjawia przepis na faworki bez masła, jajek i śmietany.
Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: slodkiefantazje