Wyśmienite faworki bez masła, śmietany i jajek
Pyszne faworki przyrządzane bez masła, śmietany i jajek? To możliwe. W pełni roślinny przepis na ten specjał z pewnością ucieszy osoby, które nie chcą lub nie mogą sięgać po nabiał. Sprawdźcie sami, jak prosta jest ta receptura.
Zdrowsza wersja słodyczy pozwoli cieszyć się Tłustym Czwartkiem bez wyrzutów sumienia. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić pieczone pączki czy faworki bez smażenia. Tym razem na tapet bierzemy chrust przygotowywany bez nabiału. Tak lekkich faworków jeszcze nie jedliście.
Przepis na pyszne wegańskie faworki
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej + do posypania blatu
2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
pół szklanki ciepłej wody
szczypta soli
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przesianą przez sito mąkę łączymy z olejem w dużej misce. Dodajemy wodę oraz sól, a następnie starannie zagniatamy ciasto. Po 5-7 minutach powinno stać się sprężyste. Jeśli takie nie będzie, dosypujemy jeszcze trochę mąki.
Gotową masę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę. Ciasto dzielimy na części – smażenie będzie się odbywać partiami, więc oczekujące porcje warto trzymać z dala od dostępu powietrza, by nie obeschły.
Kawałek ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek na obsypanym mąką blacie. Wycinamy z niego wąskie paski, a na środku każdego z nich robimy dziurkę. Przekładamy przez nią jeden z końców ciasta. Tak przygotowane faworki możemy smażyć.
W szerokim garnku lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Ciastka smażymy z obu stron na złoto. Rumiane ciastka studzimy na ręczniku papierowym lu bibule, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojegotowanie