Najprostsze faworki z 2 składników bez jajek i cukru
Tradycyjne faworki potrzebują dużej ilości pracy, szczególnie podczas rozbijania ciasta, aby dobrze je napowietrzyć. Jeśli nie masz ochoty na taki wysiłek, mamy przepis na faworki jedynie z dwóch składników. Do ich przygotowania wystarczy mąka oraz śmietana, a sam proces jest znacznie łatwiejszy.
Jutrzejszy Tłusty Czwartek będzie dniem, podczas którego wszyscy na około będą konsumować pyszne pączki i faworki, tak, jak co roku. Dlatego warto znać ciekawy i nowatorski przepis na zupełnie nowe faworki.
Przepis na nie wywodzi się z Włoch i choć nieco różnią się od tradycyjnej wersji z Polski, są równie smaczne i tak samo szybko znikają z talerzy. Po usmażeniu nie zapomnij posypać je cukrem pudrem.
Przepis na 2-składnikowe faworki
Składniki:
280 g mąki
210 ml śmietany 18%
Przesiej mąkę do dużej miski i wlej do niej śmietanę w temperaturze pokojowej. Zacznij mieszać oba składniki łyżką drewnianą lub szpatułką, a gdy będzie zbyt sztywne, użyj dłoni do wyrabiania.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, wsyp więcej mąki, a jeśli okazało się za gęste - po prostu dolej śmietany. Po osiągnięciu elastyczności złóż ciasto kilka razy do siebie, za każdym razem uderzając w nie wałkiem.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1,5 cm. Wycinaj z niego prostokąty i odkładaj je na bok. Rozgrzej olej roślinny w garnku i smaż na nim faworki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu, posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mieszamwgarnku