Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka. Wychodzą idealnie za każdym razem
canva/SergeyTerentyev

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka. Wychodzą idealnie za każdym razem

16 maja 2022

Ogórki małosolne mają wielu amatorów. Ich przygotowanie zazwyczaj jest dość czasochłonne. Kiszenie na sucho pozwoli jednak przyrządzić je niemalże ekspresowo. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki i zamknąć je w foliowym woreczku. Resztę wykona za nas upływający czas. Wypróbujecie prosty patent i cieszcie się ulubionym smakiem.

Przygotowanie ogórków małosolnych w tradycyjny sposób trwa kilka dni. Podobny w smaku rarytas można zrobić, nie korzystając z zalewy . Łącząc ogórki z dodatkami w woreczku, już po dobie cieszyć się będziemy przyjemnym i chrupiącym warzywem o dobrze nam znanym aromacie. Sprawdźcie koniecznie tę metodę.

Przepis na wyśmienite ogórki małosolne w woreczku

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • 1 korzeń chrzanu

  • 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (opcjonalnie)

  • 2 gałązki kopru z baldachami

  • 2 pokruszone suszone liście laurowe

  • 2 zgniecione ziela angielskie

  • 1 łyżka ziaren gorczycy

  • 4 większe ząbki czosnku

  • 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy ich końcówki. Warzywa umieszczamy w torebce strunowej. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy go na kawałki o długości 8-10 cm. Czosnek pozbawiamy łupiny i kroimy go w plasterki.

Oba składniki dodajemy do ogórków wraz z koprem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i gorczycą. Dodajemy porwany na kawałki świeży liść, jeśli go używamy. Całość posypujemy równomiernie solą i zamykamy torebkę.

Posypujemy wszystko równomiernie solą. Potrząsamy nią lekko i ostrożnie ugniatamy, aby dobrze rozprowadzić sól.

Wkładamy do lodówki na 4 godziny , a następnie przenosimy do temperatury pokojowej. Pierwszych efektów możemy spodziewać się nawet po 10 godzinach. Jednak lepiej poczekać 20 godzin. Gotowe ogórki małosolne najlepiej przechowywać w lodówce. Smacznego.

Sól i kilka innych przypraw - tyle wystarczy, by zrobić ogórki małosolne
Sól i kilka innych przypraw - tyle wystarczy, by zrobić ogórki małosolne

Źródło zdjęcia: canva/peredniankina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy