Ekspresowy sposób na krojenie pieczarek. Wystarczy sięgnąć po nietypowy przedmiot

Mycie, obieranie i krojenie pieczarek jest czasochłonnym zajęciem, jednak możesz je znacznie przyspieszyć. Wystarczy, że do krojenia grzybów wykorzystasz urządzenie, które na pewno masz w swojej kuchni- krajalnicę do jajek ugotowanych na twardo. Poznaj ekspresowy sposób na krojenie pieczarek.
Pieczarki to całoroczne, hodowlane grzyby, które często pojawiają się na naszych stołach. Nic dziwnego, są smaczne, delikatnie i przygotujemy z nich wiele pysznych dań, w tym makaron z sosem, zupę pieczarkową, sałatki, pieczarki marynowane, dodamy do sosu do mięsa, pizzy itp.
Mycie i krojenie grzybów zajmuje jednak sporo czasu. Musimy je dokładnie opłukać z resztek ziemi, obrać w razie potrzeby i pokroić w cienkie plasterki. Dzięki krajalnicy do jajek grzyby będą idealnie pokrojone w dosłownie kilka sekund.
Pamiętaj również, aby nigdy nie myć pieczarek, których w danym dniu nie wykorzystasz. Grzyby bardzo szybko wtedy pleśnieją. Pieczarki sprzedawane są głównie w plastikowych pojemnikach. Zanim włożysz je do lodówki, przełóż je, najlepiej do szklanego naczynia, lub na spód plastiku połóż ręcznik papierowy i nie przykrywaj pieczarek folią.
W ten sposób grzyby nie spleśnieją i się nie zepsują. Jeśli podczas krojenia pieczarek poczujesz nieprzyjemny, gazowy zapach, od razu je wyrzuć. Zapach ten oznacza, że grzyby nie nadają się już do jedzenie i zepsują całe danie i możesz się nimi zatruć.
Pomysł na niecodzienne, pożywne i pyszne danie? Ugotuj zupę pieczarkową z pulpetami mięsnymi, zupa wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej i błyskawicznie zniknie z talerzy.
Ekspresowy sposób na krojenie pieczarek
Pieczarki pokrój przy pomocy ręcznej krajalnicy do jajek. To małe, niepozorne urządzenie kroi grzyby błyskawicznie, a każdy kawałek jest cienki i wygląda bardzo apetycznie.
Umyj i osusz wszystkie grzyby, następnie otwórz krajalnicę, ułóż na niej po jednej pieczarce i zamknij mechanizm z cienkimi żyłkami. Pieczarka jest już pokrojona, przełóż ją do miski i powtórz czynność z resztą grzybów.

Źródło zdjęcia: canva/ Natalia Van Doninck
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ampnewsy.gotujmy.pl



































