Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Farsz na krokiety z mięsem i kapustą
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.11.2021 01:00

Farsz na krokiety z mięsem i kapustą

Farsz na krokiety z mięsem i kapustą
canva/fotek

Co zrobić z mięsem z rosołu? To pytanie jest często zadawane na forach kulinarnych. Odpowiedź jest prosta- przygotuj pyszne krokiety z mięsem i kapustą kiszoną, które posmakują wszystkim domownikom. Krokiety to również świetny pomysł na świąteczne danie. Poznaj przepis na farsz na krokiety z mięsem i kapustą.

Krokiety, niezależnie od tego, czy z farszem mięsnym, warzywnym, z grzybami, jajkiem, zawsze smakują doskonale i świetnie łączą się z barszczykiem czerwonym. Delikatne ciasto naleśnikowe z chrupiącą skórką i pysznym farszem to świetny pomysł na rodzinny obiad, a także na ciepły posiłek podczas świąt i większych uroczystości.

Do przygotowania farszu na krokiety wykorzystaj mięso z rosołu. Rosół ugotuj na drobiu z kawałkiem wołowiny, ponieważ wtedy uzyskasz znacznie lepszy, pełniejszy smak. Z mięsa rosołowego przygotujesz również farsz do pierogów i klusek z mięsem.

Przepis na farsz na krokiety z mięsem i kapustą

Składniki na farsz na 10-12 krokietów:

  • 1 kg mięsa rosołowego: drobiu i wołowiny

  • 600 g kapusty kiszonej

  • 2 cebule

  • pieprz, sól

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • łyżka oliwy z oliwek

Jak przygotować farsz na krokiety z mięsem i kapustą?

Kapustę kiszoną zalej wodą i ugotuj, następnie odsącz z wody, drobno posiekaj i przełóż do miski. Mięso z rosołu oddziel od kości i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, na oliwie podsmaż posiekane cebule.

Mięso i cebulkę przełóż do miski z ugotowaną kapustą kiszoną, dopraw gałką muszkatołową, solą i pierzem i dokładnie wymieszaj.

Porcja rosołowa