Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym
Katarzyna Woszczyńska
Katarzyna Woszczyńska 25.03.2022 22:47

Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym

Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym
pixabay.com

Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym

Filety drobiowe, czyli piersi z kurczaka to zdrowe, pełne białka i niskotłuszczowe mięso, które wspaniale komponuje się z lekkim, cytrynowym i kremowym sosem koperkowym. Podaj z brokułami lub szparagami gotowanymi na parze, kaszą z orzechami - pyszny, zdrowy obiad dla całej rodziny.

Piersi z kurczaka z sosem koperkowym z cytrynową nutą to doskonała propozycja, jeśli chcesz przygotować posiłek na specjalną okazję. Ten przepis jest dość wyszukany, ale jednocześnie bardzo łatwy, kurczaka można przygotować w około 30 minut. Dodatkowo możesz go przygotować wcześniej i odgrzać przed podaniem.

Ponieważ ten przepis jest tak łatwy w przygotowaniu, może stać się stałym daniem na waszym stole.

Sos koperkowy z cytryną

Świeża cytryna i koperek tworzą parę doskonałą, a szybki sos przygotowany z ich wykorzystaniem, inspirowany grecką kuchnią, świetnie uzupełnia delikatny smak filetów drobiowych.

Jak idealnie usmażyć filety drobiowe?

1. Zawsze dokładnie osusz kawałki kurczaka. Nawet jeśli zużyjesz kilka ręczników papierowych, zrób to. Nadmiar wilgoci na surowym kurczaku często uniemożliwia mu uzyskanie złotobrązowego wyglądu, który wszyscy uwielbiają.

2. Obficie dopraw kurczaka z obu stron. Sowicie posól swoje filety drobiowe, przypraw dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i czosnkiem w proszku. To zdziała cuda!

3. Uważaj, żeby nie rozgotować kurczaka. Celem jest zrumienienie kurczaka z obu stron. Piersi z kurczaka można łatwo rozgotować, dlatego nie trzymaj ich przesadnie długo na patelni.

4. Utrzymaj ciepło na średnim poziomie, z pokrywką, która zakrywa około 3/4 patelni (zostaw pokrywkę lekko otwartą, aby para mogła się wydostać). Smaż piersi z kurczaka na patelni 3-4 minuty z każdej strony. Grubość i temperatura twojego kurczaka zadecydują o tym, jak długo będzie musiał go gotować.

Przepis na filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym

Składniki:

4 filety drobiowe - piersi z kurczaka bez skóry1 łyżeczka soli1 łyżeczka czosnku w proszku1 łyżeczka cebuli w proszku1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka oleju do smażenia

Składniki na sos koperkowy z cytrynową nutą:

1 szklanka bulionu z kurczaka1 szklanka mleka (pełnotłuste lub 2%)2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny1 łyżka mąki1 łyżka masłapęczek świeżego koperku

Do dekoracji: skórka z cytryny i plasterki cytryny

Sposób przygotowania

  1. Użyj ręczników papierowych, aby dokładnie osuszyć kawałki kurczaka, upewniając się, że nie pozostała na filetach wilgoć. Odłóż na bok.

  2. W małej misce połącz sól, czosnek w proszku, cebulę w proszku i czarny pieprz, aby uzyskać mieszankę przyprawową.

  3. Równomiernie posyp przyprawą z obu stron każdą pierś kurczaka, dociskając, aby przylegała do mieszanki. Jeśli smak ma być bardziej wyrazisty, zostaw filety w przyprawach na kilka godzin. Jeśli natomiast nie masz czasu, możesz od razu przejść do kolejnego kroku.

  4. Rozgrzej olej z oliwą na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy olej jest gorący, dodaj kurczaka. Ważne, żeby filety kłaść na gorący olej - skórka ładnie się przysmaży; w przeciwnym razie skórka będzie miękka - ugotowana.

  5. Przykryj patelnię, pozostawiając około jednej czwartej patelni odkrytej, aby para mogła się ulotnić. Smaż, aż kurczak zarumieni się z obu stron, a środek nie będzie już różowy.

  6. Przenieś usmażone filety drobiowe na oddzielny talerz i odstaw na bok.

  7. Posiekaj koperek, połowę cytryny pokrój w plasterki, z drugiej połowy zetrzyj skórkę (wyłącznie żółtą warstwę; albedo, czyli warstwa biała, ma gorzki smak i nie jest on pożądany w tym daniu).

  8. W misce delikatnie wymieszaj składniki sosu koperkowo-cytrynowego, aż dobrze się połączą. Wlej sos na tę samą patelnię, na której przygotowany był kurczak (teraz pustą) i ciągle mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu, bez przykrycia, aż zredukuje się o połowę (około 5 min).

  9. Na koniec powinieneś otrzymać około 1 szklanki sosu.

  10. Polej sosem kurczaka i podawaj z dodatkami: na filetach układaj plasterki cytryny, a całe danie (filety drobiowe, warzywa z pary, kaszę z prażonymi orzechami) posyp startą skórką cytryny i świeżym koperkiem i skrop oliwą z oliwek.

undefined

Tagi: Kurczak Mięso