Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Frytki z batatów. Z czym podawać?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.02.2022 01:00

Frytki z batatów. Z czym podawać?

Frytki z batatów z czym podawać
canva/bhofack2

Frytki z batatów to świetna przekąska oraz dodatek do dań obiadowych i burgerów. Zarówno frytki z batatów z piekarnika, jak i frytki z batatów smażone na oleju, smakują najlepiej w towarzystwie dipów, które podkreślają smak słodkich ziemniaków. Sprawdź, z czym podawać frytki z batatów.

Bataty są zdrowszym zamiennikiem tradycyjnych ziemniaków, są mniej kaloryczne, zawierają wiele witamin, a ich słodki smak sprawia, że mogłabym jeść je codziennie. Z batatów zrobisz wiele smacznych potraw, dzisiaj skupimy się jednak na frytkach z batatów, czyli pysznej przekąsce dla dużych i małych.

Frytki z batatów upieczesz w piekarniku lub usmażysz na oleju, niezależnie od sposobu przygotowania, słodkie ziemniaki będą smakować wyśmienicie i będą bardzo chrupiące. Gotowe frytki są świetnym dodatkiem do obiadu i burgerów, a także jako pożywny i smaczny podwieczorek.

Słodkie ziemniaki świetnie smakują podane z domowymi dipami, które podkreślają ich smak. Poniżej poznasz 3 proste propozycje domowych sosów, które posmakują każdemu, a frytki znikną błyskawicznie.

Tu poznasz przepis na frytki z batatów z piekarnika. Jeśli masz ochotę na frytki smażone- w tym artykule sprawdzisz, jak zrobić frytki z batatów na oleju.

Z czym podawać frytki z batatów?

Frytki z batatów świetnie łączą się z dipami. Nie kupuj gotowych sosów, domowe dipy są zdrowsze i smakują o wiele lepiej. Poznaj 3 propozycje pysznych i prostych sosów, które świetnie łączą się ze słodkim ziemniakiem.

Sos czosnkowo- ziołowy

Sos przygotujesz z kilku składników: wymieszaj łyżkę majonezu z 2 łyżkami gęstego jogurtu, dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, całość oprósz posiekaną natką pietruszki lub ziołami prowansalskimi. Sos wstaw do lodówki na 30 minut, żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły.

Majonez z jogurtem- baza do każdego sosu domowego

Źródło zdjęcia: canva/alpaksoy Ostry sos paprykowy

Bazą sosu również jest majonez i jogurt: 2 łyżki majonezu wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, następnie dodaj drobno pokrojoną małą paprykę czerwoną, dopraw ostrą mieloną papryką, solą i pieprzem.

Sos curry

Sos curry jest bardzo aromatyczny: 2 łyżki majonezu wymieszaj z łyżką jogurtu naturalnego i łyżeczką musztardy francuskiej. Sos dopraw przyprawą curry, solą i pieprzem.