Szybkie frytki z batatów na oleju
Szybkie frytki z batatów na oleju to pomysł na prostą i bardzo smaczną przekąskę. Frytki z batatów zrobisz również jako dodatek do obiadu, pasują idealnie zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich. Poznaj przepis na szybkie frytki z batatów na oleju.
Bataty to genialny zamiennik ziemniaków, są słodsze, mają ładny, pomarańczowy kolor i są znacznie zdrowsze i lżejsze, ponieważ nie zawierają tak dużej ilości skrobi i węglowodanów, co klasyczne ziemniaki. Bataty to również bogactwo witamin z gruby B, witaminy E, a także potasu i magnezu.
Frytki z batatów są lekkie, słodkie, a oprószone solą morską smakują fenomenalnie. Do frytek z batatów podaj sos pomidorowy, sos bbq lub wyśmienity sos aioli na bazie pieczonego czosnku. Frytki możesz dodatkowo oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych frytek z ziemniaków- tu poznasz przepis na pyszne i lekkie frytki z pietruszki, idealne na przekąskę.
Przepis na szybkie frytki na oleju
Składniki:
4 duże bataty
1 l oleju rzepakowego
sól morska
Jak zrobić szybkie frytki z batatów na oleju?
Bataty obierz ze skóry, pokrój w słupki, następnie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 20 minut, dzięki czemu frytki będą bardzie chrupiące.
Bataty bardzo dokładnie osusz, rozgrzej litr oleju w garnku lub frytkownicy i włóż frytki, smaż około 5 minut, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz solą i podaj.