Smakosze.pl
Szybkie frytki z batatów na oleju

canva/Piotr Krzeslak

Szybkie frytki z batatów na oleju

14 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szybkie frytki z batatów na oleju to pomysł na prostą i bardzo smaczną przekąskę. Frytki z batatów zrobisz również jako dodatek do obiadu, pasują idealnie zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich. Poznaj przepis na szybkie frytki z batatów na oleju.

Bataty to genialny zamiennik ziemniaków, są słodsze, mają ładny, pomarańczowy kolor i są znacznie zdrowsze i lżejsze, ponieważ nie zawierają tak dużej ilości skrobi i węglowodanów, co klasyczne ziemniaki. Bataty to również bogactwo witamin z gruby B, witaminy E, a także potasu i magnezu.

Frytki z batatów są lekkie, słodkie, a oprószone solą morską smakują fenomenalnie. Do frytek z batatów podaj sos pomidorowy, sos bbq lub wyśmienity sos aioli na bazie pieczonego czosnku. Frytki możesz dodatkowo oprószyć posiekaną natką pietruszki.

Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych frytek z ziemniaków- tu poznasz przepis na pyszne i lekkie frytki z pietruszki, idealne na przekąskę.

Przepis na szybkie frytki na oleju

Składniki:

  • 4 duże bataty

  • 1 l oleju rzepakowego

  • sól morska

Jak zrobić szybkie frytki z batatów na oleju?

Bataty obierz ze skóry, pokrój w słupki, następnie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 20 minut, dzięki czemu frytki będą bardzie chrupiące.

Sól morska gruboziarnista

Bataty bardzo dokładnie osusz, rozgrzej litr oleju w garnku lub frytkownicy i włóż frytki, smaż około 5 minut, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz solą i podaj.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką

Przepisy

Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos

Czytaj więcej >
Mizeria w przepysznej odsłonie

Przepisy

Oprócz ogórków dodaj do mizerii orzeźwiający przysmak. Idealny dodatek do letniego obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Proste i tanie ciasto z truskawkami. Deser dla całej rodziny zrobisz za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka. Wystarczy chwila i gotowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna babka ziemniaczana z cukinią. Letnia wersja kulinarnego klasyka

Czytaj więcej >
Rosół z wątróbką

Przepisy

Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę

Czytaj więcej >