Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W życiu nie jadłam lepszej zupy. Jest pyszna i syci na długie godziny, ten smak powala na łopatki

W życiu nie jadłam lepszej zupy. Jest pyszna i syci na długie godziny, ten smak powala na łopatki

Zupa warzywna z mielonym
Screen z filmu na kanale YouTube Szybkie pyszne

Zupa nie musi być nudna i pozbawiona treści. Mieszając ze sobą różne warzywa i wrzucając mięso, można przygotować bardzo sycące danie, po którym przez długi czas nie powrócimy do lodówki. Zawsze tak robię, gdy nie mm zbyt wiele czasu. Cała rodzina jest zadowolona.
 

Przepis na prostą zupę, która zastąpi cały obiad

Zupa, która syci lepiej niż niejedno danie główne, jest idealna na jesień. Sprawdzi się też, wtedy, gdy nie mamy ochoty na przygotowywanie dwudaniowego obiadu. Proste składniki i dość łatwe przygotowanie są ogromnymi zaletami tego dania. Uwielbiam do niego wracać.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 300 g mięsa mielonego lub podobna ilość zamiennika
  • 2 spore pomidory lub mały słoiczek koncentratu
  • 3 niezbyt duże ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 drobna pietruszka
  • 1 nieduża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • 75 g mrożonego groszku
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 200 ml śmietany klasycznej lub roślinnej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

Listę składników możecie modyfikować, dodając sezonowe warzywa. Pełen opis wykonania potrawy znajdziecie w dalszej części artykułu. Polecam spróbować.

Blendowanie zupy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Szybkie pyszne
Puszyste i mięciutkie naleśniki zrobisz z 2 składników. Mąż i dzieci mogliby jeść je bez przerwy

Jak wykonać sycąca zupę warzywną?

Zaczynam od oczyszczenia i posiekania warzyw. W dużym garnku na odrobinie rozgrzanego oleju szklę cebulę. Pod koniec dodaje czosnek, marchewkę, pietruszkę, pora i ziemniaki. Wsypuję też oregano, tymianek i sól. Chwilę podsmażam, a następnie wlewam bulion warzywny.

Gotuję zupę przez 20 minut, czas odmierzając od momentu, gdy zawartość garnka zawrze. W międzyczasie na patelni podsmażam mięso mielone z dodatkiem papryki. Gdy już lekko zbrązowieje, wrzucam pomidora, przepłukany wrzątkiem mrożony groszek i kukurydzę.

Smażę jeszcze około 7 minut. Zawartość patelni wrzucam do zupy, uprzednio blendując niemal wszystkie znajdujące się niej warzywa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i zabielam dowolną śmietaną.

Wskazówka: mięso mielone można zamienić na doprawiony granulat sojowy, gotowy roślinny zamiennik lub ugotowaną soczewicę w dowolnym kolorze. Wtedy, gdy użyjemy śmietany sojowej, uzyskamy wegańską wersję zupy.

Jak podać zupę warzywną z mielonym mięsem?

Do tej potrawy doskonale pasuje kolendra. Jeśli jednak nie lubicie jej smaku lub nie macie dostępu do świeżych listków, dodajcie natkę pietruszki. Też będzie smacznie. Warto też sięgnąć po kromkę razowego chleba, by dostarczyć sobie ułatwiającego trawienie błonnika.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na zupę. Spróbujcie koniecznie solanki z boczniakami. Być może skusi was też prosty i smaczny krem z czerwonej kapusty — jego delikatny smak przyjemnie was zaskoczy.

Sycąca zupa warzywna.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Szybkie pyszne