Smakosze.pl
rolada z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami

canva/arfo, Getty Images

Genialna rolada z kurczaka z suszonymi pomidorami i kremowym kozim serem

25 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Rolada z kurczaka pozwala cieszyć się wyjątkowo soczystym i aromatycznym mięsem, w które zawinięte są jeszcze smaczniejsze dodatki. Poniżej zdradzamy, jak zrobić roladę z kurczaka z kozim serem i suszonymi pomidorami. Podając taki obiad do stołu, zachwycisz wszystkich smakoszy i nie będziesz mógł odpędzić się od błagań o recepturę.

Rolada z kurczaka to także sposób na wprowadzenie nieco świeżości do samego kurczaka, którego zwykle smaży się jako kotlety lub piecze w całości. Zaskakująco delikatne i soczyste mięso wysyca się aromatem suszonych pomidorów i staje się idealnym obiadem dla całej rodziny.

Napar z czosnku

Przepis na czosnkową herbatę na odporność

CZYTAJ DALEJ

Sekretną metodą, dzięki której roladki zachowują najwyższy poziom soczystości, jest pieczenie ich w intensywnym i esencjonalnym bulionie. Aby wytworzyć również chrupiącą skórkę, nie zalewaj roladek w całości - wystające ponad powierzchnie kawałki staną się przyrumienione i chrupiące.

Przepis na roladki z kurczaka

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 4 suszone pomidory

  • 40 g serka koziego

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 szklanka bulionu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia mięsa z żyłek i przerostów. Następnie przekrój je w poprzek w taki sposób, aby utworzyć dwa szerokie płaty. Te podziel na pół. Każdy kotlet delikatnie rozbij tłuczkiem, uważając, aby żadnego nie rozerwać.

Suszone pomidory odsącz z zalewy i posiekaj w drobną kostkę. W misce połącz je z serem kozim, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na każdy plaster mięsa nałóż farsz, zawiń je w roladkę i przebij wykałaczką, aby uniemożliwić rozwijanie się podczas pieczenia.

Każdą roladę posyp solą, pieprzem, suszoną bazylią oraz suszonym oregano. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmij pokrywkę. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i świeżymi pomidorkami koktajlowymi.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ubijać kotlety schabowe. Ten tekst pokazuje przepis na kotlety mielone wypełnione roztopionym żółtym serem.

Rolada z kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/ShyMan, Getty Images Signature

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis; haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >