Genialny sposób na zmiękczenie kapusty w gołąbkach
Gołąbki to klasyka przygotowywana w praktycznie wszystkich polskich domach. Polacy uwielbiają każdy aspekt tego dania - delikatną kapustę, aromatyczny farsz i pyszny pomidorowy sos. Mnóstwo ludzi ma jednak pewien problem związany z liśćmi kapusty.
Wygotowanie kapusty jest konieczne, ponieważ bez tego nie można uzyskać odpowiedniej konsystencji. Irytujące może być jednak wyczekiwanie, aż liście zmiękną na tyle, by móc uformować je w znany i lubiany kształt. Dlatego powstała rewolucyjna metoda, która znacznie przyspiesza ten proces.
Gołąbki przygotowane w nowatorski sposób
Całe zadanie jest banalnie proste. Po kilkuminutowym zblanszowaniu liści należy delikatnie obtłuc tłuczkiem grube nerwy, biegnące przez środek liści. Dzięki temu nie trzeba się ich pozbywać i znacznie łatwiej zawija się w nie farsz. Com więcej, większa powierzchnia liści zmniejsza szansę rozerwania ich i utraty farszu.
Dużą zaletą jest także wykorzystanie w poniższym przepisie kaszy gryczanej i pieczarek zamiast ryżu oraz mięsa. Po świętach większość z nas jest przepełniona najróżniejszymi pieczeniami i wędlinami, więc odrobina różnorodności może przynieść nie lada ulgę.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.
Źródło: smpics, Getty Images Signature
Przepis na gołąbki wegetariańskie
Składniki:
1 duża główka kapusty
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
500 g pieczarek
olej
3 cebule
1 puszka pomidorów krojonych
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
sól
pieprz
Zacznij od umycia całej kapusty i delikatnego oddzielenia z niej liści. Ugotuj je w osolonym wrzątku przez 3 minuty i wyjmij do ostudzenia. Następnie rozbij grube nerwy na nich tłuczkiem do mięsa. Uważaj jednak, aby nie rozerwać delikatnej powierzchni rośliny.
W rondelku zmieszaj pomidory z solą, pieprzem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Zagotuj sos i podgrzewaj go, aż pomidory rozpadną się. Pieczarki i cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na patelni. W misce zmieszaj pieczarki, cebulę oraz kaszę gryczaną.
Farsz zawijaj w liście kapusty, naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, wyłóż wierzchnimi liśćmi kapusty, ułóż na nich gołąbki i zalej je sosem. Wstaw naczynie do piekarnika na 25 minut do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz pod przykryciem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: onet.pl