Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Genialny sposób na zmiękczenie kapusty w gołąbkach
Adam Moskal
Adam Moskal 05.04.2021 02:00

Genialny sposób na zmiękczenie kapusty w gołąbkach

Gołąbki w innym wydaniu
philly077, Getty Images

Gołąbki to klasyka przygotowywana w praktycznie wszystkich polskich domach. Polacy uwielbiają każdy aspekt tego dania - delikatną kapustę, aromatyczny farsz i pyszny pomidorowy sos. Mnóstwo ludzi ma jednak pewien problem związany z liśćmi kapusty. 

Wygotowanie kapusty jest konieczne, ponieważ bez tego nie można uzyskać odpowiedniej konsystencji. Irytujące może być jednak wyczekiwanie, aż liście zmiękną na tyle, by móc uformować je w znany i lubiany kształt. Dlatego powstała rewolucyjna metoda, która znacznie przyspiesza ten proces. 

Gołąbki przygotowane w nowatorski sposób

Całe zadanie jest banalnie proste. Po kilkuminutowym zblanszowaniu liści należy delikatnie obtłuc tłuczkiem grube nerwy, biegnące przez środek liści. Dzięki temu nie trzeba się ich pozbywać i znacznie łatwiej zawija się w nie farsz. Com więcej, większa powierzchnia liści zmniejsza szansę rozerwania ich i utraty farszu. 

Dużą zaletą jest także wykorzystanie w poniższym przepisie kaszy gryczanej i pieczarek zamiast ryżu oraz mięsa. Po świętach większość z nas jest przepełniona najróżniejszymi pieczeniami i wędlinami, więc odrobina różnorodności może przynieść nie lada ulgę.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.

Źródło: smpics, Getty Images Signature

Przepis na gołąbki wegetariańskie

Składniki: 

  • 1 duża główka kapusty 

  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej 

  • 500 g pieczarek

  • olej

  • 3 cebule

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 ziele angielskie 

  • 1 liść laurowy

  • sól 

  • pieprz

Zacznij od umycia całej kapusty i delikatnego oddzielenia z niej liści. Ugotuj je w osolonym wrzątku przez 3 minuty i wyjmij do ostudzenia. Następnie rozbij grube nerwy na nich tłuczkiem do mięsa. Uważaj jednak, aby nie rozerwać delikatnej powierzchni rośliny. 

W rondelku zmieszaj pomidory z solą, pieprzem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Zagotuj sos i podgrzewaj go, aż pomidory rozpadną się. Pieczarki i cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na patelni. W misce zmieszaj pieczarki, cebulę oraz kaszę gryczaną. 

Farsz zawijaj w liście kapusty, naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, wyłóż wierzchnimi liśćmi kapusty, ułóż na nich gołąbki i zalej je sosem. Wstaw naczynie do piekarnika na 25 minut do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz pod przykryciem. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram