Gołąbki w innym wydaniu
philly077, Getty Images

Genialny sposób na zmiękczenie kapusty w gołąbkach

Gołąbki są przepisem, który wymaga od kucharza całkiem sporej dozy cierpliwości i wysiłku. Zmiękczanie liści kapusty jest uciążliwie, ponieważ trzeba mieć duży garnek, w którym zmieści się cała główka. Można dokonać tego przy pomocy tłuczka do mięsa, co oszczędzi mnóstwo czasu.

Gołąbki to klasyka przygotowywana w praktycznie wszystkich polskich domach. Polacy uwielbiają każdy aspekt tego dania - delikatną kapustę, aromatyczny farsz i pyszny pomidorowy sos. Mnóstwo ludzi ma jednak pewien problem związany z liśćmi kapusty.

Wygotowanie kapusty jest konieczne, ponieważ bez tego nie można uzyskać odpowiedniej konsystencji. Irytujące może być jednak wyczekiwanie, aż liście zmiękną na tyle, by móc uformować je w znany i lubiany kształt. Dlatego powstała rewolucyjna metoda, która znacznie przyspiesza ten proces.

Gołąbki przygotowane w nowatorski sposób

Całe zadanie jest banalnie proste. Po kilkuminutowym zblanszowaniu liści należy delikatnie obtłuc tłuczkiem grube nerwy, biegnące przez środek liści. Dzięki temu nie trzeba się ich pozbywać i znacznie łatwiej zawija się w nie farsz. Com więcej, większa powierzchnia liści zmniejsza szansę rozerwania ich i utraty farszu.

Dużą zaletą jest także wykorzystanie w poniższym przepisie kaszy gryczanej i pieczarek zamiast ryżu oraz mięsa. Po świętach większość z nas jest przepełniona najróżniejszymi pieczeniami i wędlinami, więc odrobina różnorodności może przynieść nie lada ulgę.

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową?Czy można zamrozić sałatkę jarzynową?Czytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.

Gołąbki

Źródło: smpics, Getty Images Signature

Przepis na gołąbki wegetariańskie

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty
  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 500 g pieczarek
  • olej
  • 3 cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Zacznij od umycia całej kapusty i delikatnego oddzielenia z niej liści. Ugotuj je w osolonym wrzątku przez 3 minuty i wyjmij do ostudzenia. Następnie rozbij grube nerwy na nich tłuczkiem do mięsa. Uważaj jednak, aby nie rozerwać delikatnej powierzchni rośliny.

W rondelku zmieszaj pomidory z solą, pieprzem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Zagotuj sos i podgrzewaj go, aż pomidory rozpadną się. Pieczarki i cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na patelni. W misce zmieszaj pieczarki, cebulę oraz kaszę gryczaną.

Farsz zawijaj w liście kapusty, naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, wyłóż wierzchnimi liśćmi kapusty, ułóż na nich gołąbki i zalej je sosem. Wstaw naczynie do piekarnika na 25 minut do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz pod przykryciem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł