Koniec z majonezem do faszerowanych jajek. Lżejszy dodatek nada im jeszcze więcej smaku
Faszerowane jajka mogą mieć jeszcze więcej smaku. Wystarczy zamienić majonez na musztardę i połączyć ją z kilkoma produktami, które znajdziemy w każdym sklepie. Musicie spróbować — efekt zachwyci was od pierwszego kęsa.
Przepis na znakomite faszerowane jajka
Jeśli zawsze dodajecie majonez do faszerowanych jajek, czas to zmienić. Smak wielu farszów o wiele lepiej podkreśli sama musztarda. Nadzienie będzie nieco lżejsze, a wciąż zachwycające. Warto się przekonać.
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 170 g tuńczyka z puszki
- biała część niewielkiego pora
- 20 g musztardy delikatesowej
- 40 g jogurtu greckiego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- szczypiorek i kiełki do dekoracji
Jak zrobić smaczne faszerowane jajka? Koniecznie użyjcie musztardy
Zaczynamy od ocieplenia jajek do temperatury pokojowej i ugotowania ich na twardo według tej instrukcji. Ostudzony kurzy nabiał obieramy ze skorupek i dzielimy na połówki.
Delikatnie usuwamy żółtka i umieszczamy je w miseczce wraz z odsączonym z zalewy tuńczykiem, oczyszczonym i posiekanym porem, musztardą i jogurtem greckim.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Farszem po brzegi wypełniamy łódeczki z białek.
Jak podać faszerowane jajka?
Rarytas warto ozdobić świeżą zieleniną np. listkami natki pietruszki, szczypiorkiem czy kiełkami. Warto też dodać kromkę świeżego chleba, najlepiej pełnoziarnistego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na potrawy z jajek. Zamiast wersji faszerowanej zawsze możecie podać pyszne sadzone przygotowane bez dodatku tłuszczu. Śniadanie z jajkiem w koszulce też będzie pyszne.