Gorąca czy zimna? Jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków?
Nastawiasz właśnie ogórki na zimę? A wiesz, jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków? Gorąca czy zimna? Wyjaśniamy i doradzamy, bo szkoda by było, żeby cała twoja praca i wydane pieniądze poszły na marne. A najważniejsze jest, by ogórki wyszły takie, jak trzeba — smaczne i chrupiące.
W wielu domach właśnie trwa w najlepsze nastawianie kiszonych ogórków na zimę. Sierpień to doskonała na to pora. Sezon ogórkowy w pełni, można je więc kupić w dobrej cenie. Ogórki nie są już, aż tak wodniste, więc będą trwalsze niż nastawione dużo wcześniej.
Początkujące osoby nastawiające ogórki do kiszenia często mają dylemat, czy zalewać je zimną, czy gorącą wodą. Jedne przepisy zalecają bowiem zimną solankę, a drugie gorącą. Pomożemy wam więc dokonać najlepszego wyboru.
Jaką wodą zalewać ogórki do kiszenia?
Wiele przepisów zaleca, by ogórki do kiszenia zalewać gorącą wodą. To rozwiązanie ma wiele zalet, ale też wady. Gorąca woda działa odkażająco na ogórki i dodane do nich przyprawy. Powoduje też, że proces fermentacji zaczyna się szybciej. Jednak wysoka temperatura wody niszczy część cennych składników zawartych w ogórkach i dodatkach.
Z kolei zalewanie ogórków zimną wodą, jest dobrym rozwiązaniem, jeśli chodzi o walory zdrowotne tych przetworów. Dobrze zachowują się w niej witaminy i składniki biologicznie czynne. Jeśli jednak ogórki, koperek czy chrzan miały niewidoczne gołym okiem zanieczyszczenia, łatwo i szybko mogą doprowadzić one do zepsucia się całych przetworów. Zimna zalewa nie ustrzeże przed rozwojem grzybów i bakterii.
Dlatego idealnym rozwiązaniem jest zalewanie ogórków przeznaczonych do kiszenia ciepłą wodą. Może to być woda letnia lub dość ciepła, ale powinna być przegotowana. W takiej wodzie szybko rozpuści się sól, a drobnoustroje zostaną po części zniszczone. Ciepła woda przyspieszy też fermentację mlekową, która powoduje kiszenie się ogórków.
Kranówka czy z butelki? Którą wodę wybrać?
Jeśli masz w kranie dobrej jakości wodę, bez problemu możesz jej użyć do przygotowania zalewy do kiszonych ogórków. Najlepiej do kiszonek sprawdzi się woda o średniej twardości.
Pamiętaj tylko, że obecny w kranówce chlor nie sprzyja kiszeniu ogórków. Dlatego wodę z kranu najlepiej jest przegotować i przestudzić. W czasie gotowania chlor wyparowuje z wody i nie ma niekorzystnego wpływu na kiszenie.
Do przygotowania solanki możesz też użyć wody przefiltrowanej domowym filtrem lub niegazowanej wody z butelki.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników
Przepis na domowy przecier pomidorowy. W sklepach nie dostaniesz lepszego, smakuje obłędnie
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tym razem obędzie się bez garnka z wodą
Źródło: newsy.gotujmy