Gessler wyjawiła przepis na kiszone ogórki. 1 drobiazg jest kluczowy
Magda Gessler wyjawiła przepis na ogórki kiszone. Kluczowy jest jeden drobiazg, bez którego ogórki nie będą soczyste, jędrne i smaczne. Poznaj prosty przepis na wyśmienite ogórki kiszone. Będą idealne do sałatek, drugiego dania i do zupy ogórkowej.
Magda Gessler przygotowuje ogórki kiszone według tradycyjnej receptury z dodatkiem liści porzeczki, wiśni i innych składników. Gessler wyjawiła również, co zrobić, aby kiszonki zawsze były smaczne i soczyste.
Znana restauratorka kiszonki przygotowuje wyłącznie z polskich, gruntowych ogórków, tak zwanych kwaszeniaków, które mają chropowatą skórkę. Do kiszenia ogórków wykorzystajmy również ogórki małe i średnie, ponieważ będą najsmaczniejsze.
Pamiętajmy również o dwóch bardzo ważnych zasadach: ogórki zawsze dokładnie szorujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Ten trik sprawi, że kiszonki będą jędrne i soczyste. Ogórki zawsze wkładajmy do umytych i wyparzonych słoików, w przeciwnym razie na pewno się zepsują.
Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone
Składniki:
2 kg mniejszych, jędrnych ogórków gruntowych
po baldachu kopru na słoik
po liściu wiśni na słoik
po 2 liście czarnej porzeczki na słoik
po małym korzeniu chrzanu na słoik
po 2 ząbki czosnku na słoik
sól niejodowana kamienna - 2 płaskie łyżki na 1 l wody
Jak zrobić przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone?
Ogórki wyszoruj, przełóż do miski i zalej zimną wodą, odstaw na godzinę. Słoiki umyj, wyparz i osusz. Do każdego słoika włóż czosnek, liście wiśni, porzeczki, czosnek i chrzan.
Ogórki układaj ciasno w słoikach, na wierzch włóż baldach kopru na każdy słoik. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z solą niejodowaną w proporcji 2 łyżki soli na 1 l wody.
Gorącą zalewę wlej do słoików, zakręć i postaw je do góry dnem, żeby ostygły, następnie przestaw do spiżarni lub w inne suche i zacienione miejsce. Ogórki po kilku tygodniach będą gotowe, smacznego.
Na zimę przygotuj również ogórki małosolne w miodzie i ogórki w zalewie musztardowej, smakują wyśmienicie i są świetnym dodatkiem do obiadu, sałatek i zimnej płyty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej
Przepyszna zapiekanka Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięsa. 1 porcja syci na cały dzień
Nietypowy farsz mięsno-warzywny do pierogów. Najlepszy smak, od razu go pokochasz
Źródło: haps.pl