Gotowana marchewka do obiadu - lekki i pożywny dodatek
Gotowana marchewka jest świetną alternatywą dla klasycznej surówki. Podawana na ciepło jest pysznym i zdrowym dodatkiem do każdego dania. Marchewka gotowana doprawiona jest cukrem, masłem, solą i pieprzem. Potrawkę możesz więc przygotować szybko i ze składników, które na pewno masz w domu. Sprawdź, jak przygotować pyszną, gotowaną marchewkę do obiadu.
Gotowana marchewka świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, rybami, daniami wegetariańskimi. Jest wyjątkowo zdrowa, a jej przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Marchewka jest delikatna, ale dobrze doprawiona, dzięki czemu posmakuje największym niejadkom.
Marchewka gotowana ma wiele prozdrowotnych właściwości. Posiada beta-karoten, który wzmacnia cały organizm, poprawia kondycję skóry, dba o wzrok.
Gotowana marchewka jest lekkostrawna i pozytywnie wpływa na cały układ pokarmowy, zmniejszając ból żołądka oraz regulując pracę jelit.
Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny dodatek do drugiego dania - tu znajdziesz prosty przepis na tradycyjną marchewkę z groszkiem.
Przepis na gotowaną marchewkę do obiadu
Składniki na 4 porcje:
1 kg marchewki
łyżka cukru
2 łyżki masła
łyżeczka mąki pszennej
sok z cytryny
sól, pieprz
Jak przygotować gotowaną marchewkę do obiadu?
Marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj masło, cukier i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.
Mąkę rozprowadź w odrobinie zimnej wody i wlej powoli do garnka, dopraw solą, pieprzem, dodaj łyżkę soku z cytryny i mieszaj do uzyskania aksamitnej, gęstej potrawy. Podawaj na ciepło.
Smacznego.