Gotowanie brokuła bez tajemnic. Chrupkość i apetyczny kolor gwarantowane
Jeśli nie wiecie, jak powinno wyglądać gotowanie brokuła, mamy kilka prostych wskazówek. Dzięki nim warzywo zachowa swój piękny kolor i będzie pełne smaku. Wystrzegając się prostych błędów, uzyskacie najlepsze efekty.
Gotowanie brokuła wydaje się proste. Wrzucamy różyczki do wody, a całość zagotowujemy i wyjmujemy, gdy zmiękną. Czy na pewno w ten sposób uzyskamy smaczne warzywo? Podpowiadamy, jak przyrządzić zielony smakołyk, by zachować to, co w nim najcenniejsze.
Jak powinno wyglądać gotowanie brokuła?
Aby, różyczki zachowały intensywna zieloną barwę i smak, trzeba zadbać o kilka szczegółów. Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia warzywa, pamiętając, że do spożycia nadają się również obrane łodygi brokuła. Można je np. ukisić.
W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Stopniowo wrzucamy kawałki warzywa — tak, by nie przerwać wrzenia płynu. Brokuła gotujemy na średnim ogniu przez 3 minuty, po czym zdejmujemy garnek z kuchenki i przykrywamy go.
Po kolejnych 3 minutach warzywo odcedzamy i przelewamy lodowatą wodą. Ten zabieg wydobędzie kolor brokuła. By dobrze schłodzić płyn, warto wcześniej wrzucić do niego kostki lodu. Tak przyrządzony smakołyk będzie idealny do sałatek lub obiadu.
Co jeszcze warto wiedzieć o gotowaniu brokuła?
Ważną informacją dla niektórych może być fakt, że warzywo jedzone na surowo nie zaszkodzi nam. Gotowanie jedynie sprawia, że jest lżej strawne. Nie trzeba zatem bać się sięgania po nieco twardszą wersję al dente.
Dobrym pomysłem na zachowanie cennych wartości brokuła jest też przyrządzenie go na parze. Takie gotowanie wymaga nieco więcej czasu, lecz mamy wtedy pewność, że wszystkie witaminy pozostaną wewnątrz przysmaku.
Na naszej stronie znajdziecie kilka przepisów na dania z brokułów. W tym artykule zdradzamy jak zrobić pyszną zupę krem z tego warzywa. Ten natomiast prezentuje patent na znakomite brokułowe placki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o dodawaniu cebuli. Teraz do smażonej wątróbki dodaje się inne składniki
Pożywny koktajl z selerem naciowym. Cudowna mikstura dla zdrowia i urody
Lekka i nietucząca jajecznica na parze. Zrobisz ją w 3 minuty
Źródło: blendman