Smakosze.pl

YouTube/@szybkieiproste

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem

27 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy lubicie mieć w domu zawsze coś słodkiego na deser? Jeśli tak, to polecam wam znakomity przepis na pewien przysmak. Zrobicie go w prosty sposób. Wystarczy zagotować wodę, wsypać do niej kakao i wyczarować z kilku składników pyszną przekąskę. 

Przysmak do kawy, czyli słodkie co nieco

Czy są tu wielbiciele deserów? Jeśli nie wyobrażacie sobie kawy lub obiadu bez słodkiego dodatku, to skorzystajcie z mojego przepisu. Ja uwielbiam desery, dlatego zawsze w domu mam coś pysznego i słodkiego. Wybieram przepisy na słodkie przysmaki, które mogę w prosty sposób przyrządzić.

Polecam przysmak, który będzie smakował wszystkim łasuchom. Robi się go w łatwo. Z kilku składników przygotujesz słodkie i mięciutkie czekoladowe bułeczki. Będą jak znalazł do kawy, na podwieczorek lub na deser po obiedzie. 

czekoladowe bułeczki
YouTube/@szybkieiproste
Herbata na zimno

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić czekoladowe bułeczki?

Składniki:

  • 400 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 1 ½ łyżeczki suchych drożdży
  • 3 szklanki mąki

Na patelnię wlewamy 400 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy sól cukier i mieszamy do rozpuszczenia się. Dodajemy kakao, mąkę i dokładnie mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu 5 minut. 

Powinniśmy uzyskać gęste czekoladowe ciasto, które przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Do oddzielnej miski wlewamy ½ szklanki ciepłej wody, dosypujemy łyżeczkę cukru i suche drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.  Po tym czasie drożdże dodajemy do czekoladowej masy, która wystygła. 

Babeczki czekoladowe, czyli słodki przysmak

Dodajemy partiami mąkę i wyrabiamy całość. Zagniatamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Teraz wkładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze przez 2 minuty i dzielimy na 8 części. 

Z każdej porcji robimy kulkę, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po ostygnięciu dekorujemy cukrem pudrem. Pisaliśmy o śliwkowym cieście z patelni. Podawaliśmy przepis na pyszny bananowy deser. 

czekoladowe bułeczki
YouTube/@szybkieiproste

Źródło: YouTube/@szybkieiproste

wątróbka

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem

CZYTAJ DALEJ
zupa na odchudzanie

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >