Idealna przekąska na wieczory z Euro
Piłka nożna stanowi bardzo ważny sport na całym świecie - właśnie teraz możemy podziwiać zmagania reprezentacji piłkarskich na mistrzostwach EURO. Zasiadając przed ekranami, często zajadamy się przekąskami. Niżej prezentujemy zapiekane nachos z warzywami i serem.
Piłka nożna wywołuje sporo emocji, które wielu z nas zwykle zajada czymś smacznym. Paczki chipsów, paluszków czy krakersów zawsze są obecne na stołach fanów. Można jednak jeść znacznie zdrowiej.
Zamiast kupować niezdrowe chipsy i inne słone produkty, które są wypełnione nasyconymi tłuszczami trans, zdecydowanie lepiej dla organizmu jest samodzielnie przygotować pyszne dania. Co więcej, przepisy na nie nie są w żadnym wypadku skomplikowane.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Nachosy do meczu piłki nożnej
Nachosy są chipsami oryginalnie wytwarzanymi z mąki kukurydzianej. Oczywiście obecnie w sklepach można znaleźć także takie składające się z mąki pszennej. Jeśli nie chcesz korzystać z gotowych, możesz zrobić je samodzielnie z pociętych i podpieczonych tortilli.
Nachosy z warzywami poza węglowodanami i tłuszczem zawierają także cenne minerały i witaminy, pochodzące z warzyw. Dlatego są doskonałym sposobem na podanie warzyw niejadkom, którzy ich nie znoszą.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.
Przepis na zapiekane z warzywami nachosy
Składniki:
opakowanie kukurydzianych nachos
sól
pieprz
ser gouda
ser ementaler
śmietana 18%
papryka
pomidor
szalotka
sok z cytryny
czerwona cebula
Zacznij od rozłożenia na blaszce do pieczenia papieru do pieczenia. Zamiast niego możesz także posmarować ją oliwą lub innym olejem. Następnie rozsyp na blaszce wszystkie nachosy, znajdujące się w paczce.
Warzywa dokładnie oczyść pod bieżącą wodą. Z papryki pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój ją w niewielką kostkę. Pomidor pokrój w odrobinę większą kostkę. Szalotkę oraz czerwoną cebulę bardzo drobno posiekaj.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp nachosy pokrojonymi warzywami, dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem c cytryny. Całość przykryj warstwą sera i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego.
Źródło: estefaniavizcaino
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polki.pl