Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden kefir i maślanka. Doświadczone kucharki wlewają do racuchów inny składnik
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 05.09.2022 21:14

Żaden kefir i maślanka. Doświadczone kucharki wlewają do racuchów inny składnik

racuchy z mlekiem
Canva / Purple Goose

Racuchy to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Każda kucharka ma swój patent na ten przysmak, jednak aby placuszki wyszły idealne, należy dodać do nich kwaśnego mleka. Tak przygotowane racuchy będą idealną przekąską, a ich smak na długo pozostanie w naszej pamięci.

Racuchy z dodatkiem kwaśnego mleka są mięciutkie i puszyste. Nie wchłaniają nadmiaru tłuszczu podczas smażenia i są świetna propozycją na każdą porę dnia. Wypróbuj ten prosty i sprawdzony przepis na racuchy już dziś, a na pewno się nie zawiedziesz.

Te pyszne racuchy wymagają zaledwie kilku produktów

Składniki:

  • 500 ml kwaśnego mleka

  • 2 jajka

  • 3 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 50 g cukru pudru

  • olej do smażenia

  • łyżeczka octu

Jak przygotować wyśmienite racuchy

Mleko połącz w misce z jajkami oraz przesianą mąką za pomocą łyżki. Mieszaj masę na racuchy do momentu, aż będzie pulchna. Na końcu dodaj sodę oczyszczoną, cukier puder i łyżkę octu. Wymieszaj ponownie. Ciasto na racuchy powinna mieć gęstą konsystencję.

Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz. Wykładaj porcje ciasta na racuchy na rozgrzany olej i smaż na złocisty kolor z obu stron, po ok. 1,5 minuty na stronę. Usmażone racuchy odkładaj na talerz wyłożony papierem.

Racuchy podawaj z cukrem pudrem. Można podawać również z owocami, ulubionym dżemem czy polewą czekoladową. Sprawdź tę propozycję budyniowych racuchów. Nikt nie oprze się pysznym racuchom z dodatkiem jabłek.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: