Żaden kefir i maślanka. Doświadczone kucharki wlewają do racuchów inny składnik
Racuchy to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Każda kucharka ma swój patent na ten przysmak, jednak aby placuszki wyszły idealne, należy dodać do nich kwaśnego mleka. Tak przygotowane racuchy będą idealną przekąską, a ich smak na długo pozostanie w naszej pamięci.
Racuchy z dodatkiem kwaśnego mleka są mięciutkie i puszyste. Nie wchłaniają nadmiaru tłuszczu podczas smażenia i są świetna propozycją na każdą porę dnia. Wypróbuj ten prosty i sprawdzony przepis na racuchy już dziś, a na pewno się nie zawiedziesz.
Te pyszne racuchy wymagają zaledwie kilku produktów
Składniki:
500 ml kwaśnego mleka
2 jajka
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g cukru pudru
olej do smażenia
łyżeczka octu
Jak przygotować wyśmienite racuchy
Mleko połącz w misce z jajkami oraz przesianą mąką za pomocą łyżki. Mieszaj masę na racuchy do momentu, aż będzie pulchna. Na końcu dodaj sodę oczyszczoną, cukier puder i łyżkę octu. Wymieszaj ponownie. Ciasto na racuchy powinna mieć gęstą konsystencję.
Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz. Wykładaj porcje ciasta na racuchy na rozgrzany olej i smaż na złocisty kolor z obu stron, po ok. 1,5 minuty na stronę. Usmażone racuchy odkładaj na talerz wyłożony papierem.
Racuchy podawaj z cukrem pudrem. Można podawać również z owocami, ulubionym dżemem czy polewą czekoladową. Sprawdź tę propozycję budyniowych racuchów. Nikt nie oprze się pysznym racuchom z dodatkiem jabłek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Mięciutka i soczysta karkówka. Upieczesz ją na grillu lub w piekarniku
Jak ukisić kapustę w słoiku? Pyszny, domowy specjał nie tylko na zimę
Rewelacyjny przepis na biszkopt z fasoli. Zaskakuje smakiem i puszystością