Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak ukisić kapustę w słoiku? Pyszny, domowy specjał nie tylko na zimę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.09.2022 10:52

Jak ukisić kapustę w słoiku? Pyszny, domowy specjał nie tylko na zimę

Jak ukisić kapustę w słoiku? Pyszny specjał nie tylko na zimę
canva/ Roxiller

Kiszonki są modne i zdrowe. A kiszona kapusta jest prawdziwą królową kiszonek. Można z niej przygotować wiele potraw i podać ją do obiadu. Dziś powiemy Wam, jak ukisić kapustę w słoiku. Pyszny, domowy specjał sprawdzi się nie tylko w zimę. Można po niego sięgnąć już tydzień po nastawieniu. A słoik kiszonki będzie idealną porcją na jeden raz.

Producenci żywności czasami do kapusty kiszonej dodają środki konserwujące, a nawet ocet, dzięki którym kapusta długo utrzymuje swoje walory. Taka kiszonka nie ma jednak tych zalet, których oczekujemy. A ponieważ nastawienie kapusty do kiszenia jest bardzo proste, naprawdę możemy zrobić to własnoręcznie.

W poniższym przepisie przetwarzamy 1 kg surowej kapusty. Jednak oczywiście proporcje możemy dostosować do swoich potrzeb. A kiszenie kapusty w słoiku jest naprawdę wygodne i kapusta nie zajmie wam dużo miejsca w kuchni. Nie przygotowujcie więc na raz wielu słoików. Pamiętajcie, że kapusta kiszona będzie gotowa mniej więcej po tygodniu.

Podczas ubijania kapusty kiszonej w słoikach warzywo puści dużo soku. Kapusta poddawana procesowi fermentacji musi być całkowicie przykryta warstwą soku, w przeciwnym wypadku może się zepsuć.

Przepis na domową kapustę kiszoną w słoikach

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej

  • łyżka soli kamiennej

Jak ukisić kapustę w słoiku? Będzie gotowa po 5-6 dniach

Kapustę poszatkuj, przełóż do większej miski. Posyp solą, wymieszaj ręcznie i odstaw na 30 minut, by puściła sok. Kapustę wkładaj do umytych i wyparzonych słoików, dociskając kolejne warstwy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Podczas ubijania kapusty w słoiku może pojawić się piana, nie wylewaj jej, jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Gdy cała kapusta jest już przykryta sokiem, słoiki zakręć i odstaw na 5-6 dni w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa). Po tym czasie kapusta powinna być już ukiszona.

Z kapusty kiszonej możesz zrobić przepyszną surówkę, którą podasz np. z kotletami schabowymi lub smażoną rybą. Kapustę kiszoną możesz również dodać do kotletów mielonych, będą przepyszne - tu poznasz przepis na kotlety z dodatkiem kapusty.

Kapusta kiszona
canva/Rimma_Bondarenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary