Surówka z pora z kukurydzą
Surówka z pora to zdrowy i prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Jest pyszna i chrupiąca, a zioła nadają jej wyjątkowego charakteru. Dzięki kukurydzy stanie się jeszcze bardziej smakowita. Spróbujcie, a nie zatęsknicie już za colesławem.
Por jest zdrowym warzywem, które doskonale nadaje się na obiadową surówkę. Jego pikantny charakter dobrze jest przełamać innym smakiem, dodając do niego coś słodkiego np. jabłko lub kukurydzę. Oba te dodatki znajdziecie w proponowanej kompozycji. Wzbogacona jest ona także o marchew, tak aby jeszcze bardziej zwiększyć cenność tego warzywnego smakołyku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszną surówkę z pora i kukurydzy
Składniki:
biała część średniego pora
1 czerwone jabłko
1 mała marchewka
1 łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu typu greckiego
sól i pieprz w ilości do smaku
suszone zioła np. tymianek, rozmaryn, majeranek
Przygotowanie:
Pora dokładnie myjemy, kroimy w talarki. Umieszczamy je na sitku i przelewamy wrzątkiem, żeby nieco stracił swoją ostrość i nie zdominował smaku potrawy. Wkładamy go do sporej miski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, łączymy z porem.
Jabłko obieramy ze skórki, ścieramy je na tarce o grubych oczkach prosto do miski, w której przygotowujemy surówkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, marchew obieramy i kroimy w cienkie słupki. Warzywa wrzucamy do miski, a całość dokładnie mieszamy.
Śmietanę wraz z przyprawami i sokiem z cytryny łączymy z warzywami. Podajemy do obiadu z ziemniakami z wody i ulubionymi kotletami. Surówkę możemy posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Sprawdźcie koniecznie inne przepisy na pora. W tym artykule zdradzamy recepturę na śledzika w śmietanie z jabłkiem i porem. Tu natomiast czeka na was sposób na pikantną surówkę z pora z dodatkiem majonezu.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/papkin
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mojegotowanie, karmelowy