Smakosze.pl
Zimne nóżki wyjdą idealnie

Canva / JoannElle

Ile czasu gotować wywar na zimne nóżki?

2 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia zimne nóżki można uznać za szlagier naszej rodzimej kuchni. Przez wielu smakoszy specjał jest uznawany za jedną z najbardziej kultowych przekąsek. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest odpowiednio długie gotowanie wywaru. Najlepiej, jeśli będziemy go podgrzewać przez 3 godziny.

Zimne nóżki wiele razy przyprawiały smakoszy o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po tradycyjny przepis na zimne nóżki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować idealne zimne nóżki?

Nie da się ukryć, że zimne nóżki potrafią znikać z talerzy w mgnieniu oka. Oczywiście taką reakcję wywołują wyłącznie najlepiej przygotowane specjały. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, co trzeba zrobić, by galaretka nie była mętna.

Tym razem nasza uwaga skupi się w znacznej mierze na gotowaniu wywaru na zimne nóżki. Nie od dziś wiadomo, że kulinaria nie lubią pośpiechu. Nie inaczej jest w przypadku wywaru na zimne nóżki.

Zimne nóżki wyjdą znacznie lepiej, jeśli wywar będziemy gotowali na małym ogniu przez przynajmniej 3 godziny. Wówczas będzie on bardziej smakowity, a zawarte w nim mięso z łatwością odejdzie od kości. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania zimnych nóżek?

Kartacze są przepyszne

Niezawodny przepis na kultowe kartacze

CZYTAJ DALEJ
  • 2 nóżki wieprzowe tylne

  • golonka wieprzowa

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • opalona cebula

  • kawałek selera

  • 4 liście laurowe

  • 2 g czosnku granulowanego

  • 2 g czarnego pieprzu w ziarnach

  • 2 g ziela angielskiego

  • sól

Prosty przepis na smakowite zimne nóżki

Na początku nóżki wieprzowe myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w garnku razem z golonką. Całość zalewamy zimną wodą i wzbogacamy o marchewki, pietruszkę seler oraz cebulę.

Wywar powoli doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Doprawiamy go czosnkiem, pieprzem, solą i zielem angielskim. Wszystko powinno delikatnie pykać przez 3 godziny. Kiedy czas dobiegnie końca, garnek zdejmujemy z ognia.

Wyjmujemy mięso oraz warzywa, a sam wywar przecedzamy i ponownie gotujemy. W tym samym czasie mięso odrywamy od kości, natomiast warzywa kroimy na kawałki. Rozdrobnione składniki dodajemy do wywaru i przelewamy do miseczek.

Zimne nóżki po wystygnięciu umieszczamy w lodówce. Po pewnym czasie specjał powinien osiągnąć konsystencję galaretki. Najlepiej zajadać go z ogórkami kiszonymi, chrzanem i musztardą. Godny uwagi jest również przepis na obłędną karkówkę.

Zimne nóżki wyjdą smakowicie

Zimne nóżki wyjdą smakowicie

Canva / JoannElle

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Mniam Mniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa

Przepisy

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

Czytaj więcej >
rolada śląska

Przepisy

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

Czytaj więcej >
jabłecznik

Przepisy

Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Czytaj więcej >
Bigos z dyni

Przepisy

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

Czytaj więcej >