Smakosze.pl

canva/agrobacter

Ile jajek można zjeść dziennie? W końcu podano liczbę

18 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jajka w diecie były różnie traktowane na przestrzeni czasu. Kiedyś zalecano, by ograniczać ich spożycie ze względu na sporą zawartość cholesterolu. Jak jest obecnie? Naukowcy ustalili już bezpieczną dzienną liczbę kurzego nabiału.
 

Ile jajek można zjeść bez obaw o zdrowie?

Obecne zalecania nie są już tak restrykcyjne, jak kiedyś, gdy proponowano ograniczenie sięgania po jajka do dwóch sztuk tygodniowo. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Chin wynika bowiem, że umiarkowana ilość składników zawartych w kurzym nabiale może wykazywać dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Ilością, którą uznano za bezpieczną i nawet wskazaną do spożycia dla osób zdrowych — bo w badaniach zaobserwowano, że dla osób stosujących się do zaleceń odnotowano wyraźne zmniejszenie ryzyka udaru czy chorób serca — jest jedna sztuka dziennie. W ciągu tygodnia możemy, więc zatem spożyć aż trzykrotnie niż kiedyś myślano.

Cukiernia Magdy Gessler znów otwarta

Zacznie się dziś po południu. Gessler zaprasza wszystkich na ekskluzywne otwarcie

CZYTAJ DALEJ

Można jeść jajka codziennie, ale trzeba być ostrożnym

Musimy w tym miejscu zaznaczyć, że choć jajka są bezpieczne, należy uważać, z czym się je łączy. O ile bowiem, Światowa Organizacja Zdrowia przychyliła się do rekomendacji, zjadania 1-2 jaj dziennie, o tyle nie wszystkie połączenia będą „dozwolone”.

Specjaliści z zakresu dietetyki przestrzegają przed podawaniem kurzego nabiału z produktami będącymi źródłem cholesterolu, tłuszczy nasyconych i soli. W praktyce odradzają zatem częste jedzenie jaj z boczkiem, serem, masłem czy majonezem. Takie dania serwowane regularnie mogą niestety przyczynić się do rozwoju chorób układu krążenia.

Jak podać jajka?

Sposobów serwowania kurzego nabiału jest bardzo dużo. Najprostsze są oczywiście śniadaniowe klasyki, czyli jajecznice oraz omlety. Niektórzy też kuszą się na jajo w koszulce czy po prostu je gotują na miękko lub na twardo.

Na naszej stronie znajdziecie wiele przydatnych receptur z udziałem jajek. W tym artykule wyjaśniamy jak zrobić domowy majonez — przyda się nie tylko podczas świąt. Z tego natomiast dowiecie się, jak zrobić znakomity biszkopt .

Można jeść nawet jedno jajko dziennie.png
canva/Lecic
Makaron odcedzany na durszlaku

Całe życie źle odcedzałeś makaron. Ten patent bije inne na głowę

CZYTAJ DALEJ
Bosacka porównuje grejpfruty

Bosacka wzięła 2 grejpfruty i przekroiła na pół. Dała wszystkim cenną radę

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >

Produkty

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >

Produkty

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >

Produkty

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >

Produkty

Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych
Czytaj więcej >

Produkty

Zupa rumfordzka. Kiedyś była sensacją, dziś mało kto ją pamięta. Najlepsza zupa na ciężkie czasy
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >