Ile jajek można zjeść dziennie? W końcu podano liczbę
Jajka w diecie były różnie traktowane na przestrzeni czasu. Kiedyś zalecano, by ograniczać ich spożycie ze względu na sporą zawartość cholesterolu. Jak jest obecnie? Naukowcy ustalili już bezpieczną dzienną liczbę kurzego nabiału.
Ile jajek można zjeść bez obaw o zdrowie?
Obecne zalecania nie są już tak restrykcyjne, jak kiedyś, gdy proponowano ograniczenie sięgania po jajka do dwóch sztuk tygodniowo. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Chin wynika bowiem, że umiarkowana ilość składników zawartych w kurzym nabiale może wykazywać dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Ilością, którą uznano za bezpieczną i nawet wskazaną do spożycia dla osób zdrowych — bo w badaniach zaobserwowano, że dla osób stosujących się do zaleceń odnotowano wyraźne zmniejszenie ryzyka udaru czy chorób serca — jest jedna sztuka dziennie. W ciągu tygodnia możemy, więc zatem spożyć aż trzykrotnie niż kiedyś myślano.
Zacznie się dziś po południu. Gessler zaprasza wszystkich na ekskluzywne otwarcieMożna jeść jajka codziennie, ale trzeba być ostrożnym
Musimy w tym miejscu zaznaczyć, że choć jajka są bezpieczne, należy uważać, z czym się je łączy. O ile bowiem, Światowa Organizacja Zdrowia przychyliła się do rekomendacji, zjadania 1-2 jaj dziennie, o tyle nie wszystkie połączenia będą „dozwolone”.
Specjaliści z zakresu dietetyki przestrzegają przed podawaniem kurzego nabiału z produktami będącymi źródłem cholesterolu, tłuszczy nasyconych i soli. W praktyce odradzają zatem częste jedzenie jaj z boczkiem, serem, masłem czy majonezem. Takie dania serwowane regularnie mogą niestety przyczynić się do rozwoju chorób układu krążenia.
Jak podać jajka?
Sposobów serwowania kurzego nabiału jest bardzo dużo. Najprostsze są oczywiście śniadaniowe klasyki, czyli jajecznice oraz omlety. Niektórzy też kuszą się na jajo w koszulce czy po prostu je gotują na miękko lub na twardo.
Na naszej stronie znajdziecie wiele przydatnych receptur z udziałem jajek. W tym artykule wyjaśniamy jak zrobić domowy majonez — przyda się nie tylko podczas świąt. Z tego natomiast dowiecie się, jak zrobić znakomity biszkopt.