Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Ile można zjeść jajek dziennie?
Monika Dec
Monika Dec 24.03.2021 01:00

Ile można zjeść jajek dziennie?

jajka
Pixabay / congerdesign

Jajka są produktem, który możemy podawać na wiele sposobów. Od jajecznicy czy omletu, poprzez ugotowanie go na miękko lub twardo. Nic dziwnego, że ten produkt bardzo często gości w naszej kuchni. Ile jajek dziennie możemy zjeść?

Ile jajek dziennie możemy zjeść?

Temat wartości odżywczych jajek interesuje ludzi niemal na całym świecie. Chociaż coraz większą popularnością cieszy się dieta wegańska, to w dalszym ciągu sporo jest miłośników tego produktu. Wzrasta także świadomość konsumentów. Coraz częściej wybierane są te jajka, które pochodzą z ekologicznych hodowli, gdzie kury mają dobre warunki oraz wysokiej jakości pożywienie. Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj.

Okazuje się, że dobrej jakości jajka mogą być zdrowym produktem. Światową Organizacją Zdrowia zaleca, aby spożywać od jednego do trzech jajek dziennie. Ogromne znaczenie ma również sposób przyrządzenia tego składnika.

Przede wszystkim o wiele lepszym wyborem jest ugotowane niż usmażone jajko. Ważne są również dodatki. Jajka warto łączyć m.in.z sałatą, szpinakiem czy jarmużem. Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj. Jakie "miksy" nie są za to korzystne dla naszego organizmu?

Z czym nie łączyć jajek?

Okazuje się, że wiele popularnych zestawień, nie jest do końca korzystne dla naszego zdrowia. Eksperci przestrzegają m.in. przed łączeniem jajek z rybami. Chociaż produkty same w sobie są bardzo zdrowe, to razem niestety tracą cenne atuty.

Dobrym miksem nie są także jajka i sery. Niestety, jak podaje portal żywienie.abczdrowie.pl, nadmiar zawartych w nich białek zwierzęcych może być po prostu bardzo trudny do strawienia.

Wiele osób może być nieco zdziwionych, ale dobrym towarzystwem dla jajek nie są również owoce. Między innymi: gruszki, winogrona i arbuzy. Ich dodatek także może powodować nieprzyjemne problemy trawienne. Warto jednak podkreślić, że warto unikać określonych połączeń smakowych, a nie samych jajek. Ten produkt sam w sobie ma wiele wspaniałych korzyści.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Onet/ Dzień Dobry TVN/ zywienie.abczdrowie

undefined

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Tagi: Jajka