Ile smażyć karkówkę?
Pomysł na szybki, mięsny obiad? Smażone steki z karkówki w ziołowo-czosnkowej marynacie. Karkówkę podaj z ulubionymi dodatkami i ciesz się wyjątkowym smakiem z całą rodziną. Jak przygotować steki z karkówki? Ile smażyć karkówkę?
Karkówka to pomysł na wyśmienity obiad, nie tylko z grilla. Smażona na patelni grillowej jest równie smaczna, co smażona nad ogniem, a marynata dodaje jej niezwykłego smaku. Karkówkę podaj z sałatką grecką lub szparagami i ziemniakami pieczonymi w mundurkach.
Karkówkę pokrój w plastry i zamarynuj dzień przed smażeniem, dzięki czemu zyskasz najlepszy smak i aromat. Do marynaty wykorzystaj oliwę z oliwek, kilka ząbków czosnku, ziarna jałowca, gałązki tymianku lub rozmarynu. Mięso dokładnie obtocz w marynacie i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
W tym artkule dowiesz się również, jak przygotować i ile smażyć idealnego steka z antrykotu, czyli jednego z najlepszych rodzajów mięsa wołowego.
Ile smażyć karkówkę?
Smażone steki z karkówki smaż na patelni grillowej z małą ilością oliwy lub oleju, dzięki czemu nie będzie tłusta i będzie idealnie usmażona. Karkówkę posól pod koniec smażenia lub zaraz po. Sól zamyka pory w mięsie, przez co stek może mieć mniej wyraźny smak.
Długość smażenia karkówki zależy od tego, jaki stopień wysmażenia najbardziej Ci odpowiada. Jeśli wolisz krwiste mięso, smaż je 3 minuty z każdej strony. Średnio wysmażoną karkówkę uzyskasz po 6-8 minutowym smażeniu na stronę, natomiast dobrze wysmażoną po 10 minutach smażenia z każdej strony.