Kolor żółtka świadczy o jakości jajka
Jajka są zdecydowanie jednym z najczęstszych produktów spożywczych, które są jedzone na śniadanie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a wiele wartości odżywczych sprawia, że nasz organizm wiele zyskuje po takim posiłku. Warto jednak znać jeden trik, który pozwoli ocenić jakość jajka.
Nie każde bowiem jest tak samo zdrowe. Oczywiście najlepszymi jajkami są te pochodzące z ekologicznych hodowli, na których kury żywią się naturalnymi nasionami i robakami, a także mają mnóstwo wolnej przestrzeni do ruchu. Jak je rozpoznać po wyglądzie żółtka?
Jajka najlepszej jakości
Jajka na przestrzeni ostatnich lat przeszły długą drogę. Z początku uznawano je za wyjątkowo zdrowy produkt i polecano go każdemu. Potem nastały czasy cholesterolu, który miał być zgubą naszych serc, a jajka stały się, wraz z masłem, ogromną przeszkodą w utrzymaniu zdrowia.
Najnowsze badania wskazują jednak, że jajka są wyjątkowo zdrowymi produktami, które dostarczają praktycznie wszystkich potrzebnych substancji odżywczych. Niestety, jeśli chce się wyciągnąć z nich wszystko, co dobre, należy spożywać jajka najlepszej jakości.
Aby mieć pewność co do ich odpowiednio wysokiego poziomu, należy przyjrzeć się żółtkom. To właśnie one są najlepszym wyznacznikiem, dzięki któremu można rozpoznać wartość tego produktu spożywczego. Im ciemniejszy mają kolor, tym są zdrowsze.
Ciemna barwa warunkuje liczne składniki odżywcze
Jajka z dużych ferm, na których kury karmione są za pomocą przemysłowych pasz, nie produkują jajek tak zdrowych i przepełnionych wartościami odżywczymi, jak jajka od kur z małych, wiejskich i ekologicznych hodowli.
Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci. Powyższy kadr został udostępniony w filmie na kanale Wiem na YouTube.
Dlatego jajka z ciemnym żółtkiem najczęściej pochodzą z ekologicznych, niewielkich przedsiębiorstw, które dbają o warunki bytowania swoich kur. Kury w nich hodowane jedzą zdrową i odżywczą paszę, a także samodzielnie zbierają pokarm z wybiegu.
Jeśli więc twoje jajka mają jasne żółtka, lepiej zmienić sklep lub markę, którą do tej pory kupowałeś. Jedzenie ich nie przynosi zbyt wiele korzyści, a niektórzy hodowcy szprycują swoje zwierzęta antybiotykami czy sterydami, aby zwiększyć ilość jajek. Ekologiczne hodowle oferują klientom najzdrowsze możliwe jajka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: YouTube/wiem