Jajka faszerowane w panierce. Idealne na pyszną przystawkę
Jajka faszerowane w panierce z musztardą i majonezem to pomysł na wyśmienitą i niezwykłą przystawkę lub przekąskę. Białka obtoczone w bułce tartej i smażone na oliwie zyskują rewelacyjny smak. Poznaj przepis na oryginalne jajka faszerowane w panierce.
Jajka faszerowane znamy wszyscy, farsz przygotowujemy z dodatkiem przypraw, warzyw, sosów, jednak białka zostawiamy ugotowane. Panierowane białka są jeszcze smaczniejsze, są lekko chrupiące i wyglądają bardzo apetycznie.
Jajka do faszerowania musisz ugotować zupełnie na twardo. Żółtka muszą być bardzo mocno ścięte. Jajka gotuj 8-10 minut od momentu wrzenia wody. Jajka gotuj w osolonej wodzie, sól ułatwia obieranie jajek, białka są estetyczne i nie są porwane.
W panierce przygotujesz nie tylko jajka, ale i wiele warzyw- tu poznasz przepis na kalafior pieczony w panierce, jest chrupiący i doskonały na przekąskę.
Przepis na jajka faszerowane w panierce
Składniki:
5 dużych jajek ugotowanych na twardo
surowe jajko
łyżka majonezu
szczypta papryki słodkiej mielonej
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
oliwa z oliwek
6 łyżek bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
Jak zrobić jajka faszerowane w panierce?
Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem i wymieszaj z majonezem, musztardą, papryką mieloną, dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodaj odrobinę oliwy z oliwek.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Surowe jajko roztrzep widelcem. Białka panieruj kolejno w mące, jajku, bułce tartej i smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, odstaw na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Do panierowanych białek wykładaj masę z żółtek i majonezu, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego i od razu podaj, smacznego.