Obłędnie pyszne buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji

Robienie przetworów na zimę nie jest tak popularne, jak kiedyś, bo wiele produktów można kupić. Jednak niektóre warto zrobić, bo nie znajdziesz ich w żadnym sklepie. Takie są na przykład buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Smakują naprawdę obłędnie.
Buraki są dostępne w zasadzie przez cały rok. I wydaje się, że nie ma potrzeby zamykania ich w słoiku. Jednak jesienią buraki są najwartościowsze i o wiele smaczniejsze niż zimą czy wiosną. Poza tym sałatka w słoiku to gotowiec do obiadu. Teraz poświęcisz na nie trochę czasu, ale potem w każdej chwili będziesz mogła po nie sięgnąć.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Obłędnie pyszne buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji
Składniki:
2 kg czerwonych buraków
20 dag świeżego korzenia chrzanu
1 cytryna
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie buraków na zimę
Buraki dokładnie wyszoruj, opłucz, włóż do garnka. Zalej zimną wodą, szybko doprowadź do wrzenia, potem gotuj ok. 45 minut, aż będą miękkie. Buraki odcedź, wystudź, obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
Chrzan obierz, zetrzyj na małych oczkach (żeby nie wyciskał łez najlepiej trzeć go np. na balkonie). W ostateczności możesz sięgnąć po dobrej jakości gotowy, tarty chrzan. Starty chrzan dodaj do buraczków, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Wyparzone słoiki napełnij burakami, zostawiając od krawędzi słoików ok. 2 cm pustej przestrzeni. Brzegi słoików wytrzyj, nałóż pokrywki, zakręć.
Dno dużego garnka wyłóż papierowymi ręcznikami. Ustaw w nim dość luźno słoiki. Nalej tyle wody, by sięgała do 3/4 wysokości słoików.
Garnek ze słoikami podgrzewaj na niedużym ogniu do momentu, aż woda w garnku zacznie wrzeć. Wtedy zmniejsz nieco ogień i od tego momentu gotuj buraczki ok. 25 minut.

Źródło zdjęcia: canva/Svittlana
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: lubieessc.blogspot



































