Jak dobrze wyklarować rosół?
Dobry rosół powinien być esencjonalny i aromatyczny. Dobrze też, gdy wygląda apetycznie i jest klarowny. Co, jednak gdy wyszedł nam dość mętny? Sprawdźcie, jak dobrze wyklarować rosół. Dzięki tej metodzie uda się uratować nawet mniej idealny wywar.
Rosół jest jedną z najłatwiejszych do ugotowania zup. Do garnka wystarczy wrzucić mięso, warzywa i przyprawy, zalać je wodą i gotować tak długo, aż wywar nabierze doskonałego smaku i aromatu. Choć brzmi to banalnie, to jednak przygotowując rosół, można popełnić kilka błędów. Zaowocują one np. mętnością wywaru. Co wtedy zrobić?
Jak dobrze wyklarować rosół?
Jednym z najlepszych sposobów klarowania rosołu i innych wywarów jest użycie białka jaja. Jedno, dwa białka jaja wystarczy wlać do gotującego się rosołu i delikatnie zamieszać. Białko wchłonie tłuszcz i inne drobinki powodujące mętnienie. Wtedy wystarczy ścięte białko wyjąć z wywaru przy użyciu łyżki cedzakowej.
Do rosołu można też dodać ubite białko. Pianę z 1-2 białek dodaje się do przecedzonego wywaru i całość gotuje na małym ogniu, często mieszając. Potem rosół trzeba zestawić z ognia i po kilku minutach, wyjąć ściętą pianę z białek. Na wszelki wypadek rosół można przelać dodatkowo przez sito.
Do klarowania rosołu dobrze nadaje się też cebula. Zwłaszcza taka z łuską, przypieczona na palniku lub suchej patelni. Nie tylko sklaruje ona zupę, ale też nada jej ładniejszej barwy i wyraźniejszego smaku.
Rosół można też klarować lodem. Wystarczy kilka jego kostek dodać do rosołu i pozostawić zupę do wystygnięcia. Wtedy na powierzchni zbierze się tłuszcz, który także powoduje mętnienie wywaru. Gdy się zestali, wystarczy zebrać go łyżką.
Dlaczego rosół robi się mętny?
Rosół może zrobić się mętny, gdy mięso wrzucimy do gorącej wody. Podobna reakcja może się pojawić, jeśli mięso nie będzie dokładnie rozmrożone.
Inną przyczyną mętnienia rosołu jest zbyt szybkie jego gotowanie na zbyt dużym ogniu. Wtedy szybko ścina się białko, co skutkuje mętnością wywaru. Pamiętajmy też, by usuwać pojawiające się szumowiny. One także mogą zagrozić klarowności rosołu.
Na naszej stronie znajdziesz dokładny przepis na tradycyjny rosół. Dowiesz się też, jak ugotować rosół kolagenowy.
Źródło zdjęcia: canva/ChrisPleskach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Eksplozja smaku
Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa
Źródło: winiary