Zaskakujący przepis na rosół kolagenowy
Lubicie rosół? A słyszeliście o rosole kolagenowym? Ten jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy dla stawów i kości. Jeśli dokuczają wam takie dolegliwości, koniecznie przetestujcie zaskakujący przepis na rosół kolagenowy. Zadziała na wasz organizm lepiej niż drogie suplementy.
Co to jest rosół kolagenowy? To nic innego, jak długo gotowany rosół, do którego przyrządzenia użyto sporo kości z kurczaka lub wołowiny. No właśnie, w tym rosole istotne jest nie tyle mięso, ile kości z chrząstkami. Właśnie one w czasie długiego gotowania uwalniają do wywaru dużo kolagenu, składników mineralnych i innych składników dobrze wpływających na kości i stawy.
Rosół kolagenowy jest więc dobrą potrawą dla osób cierpiących na schorzenia stawów i tkanki łącznej, a także na artretyzm. Zwiększa też odporność organizmu na wirusy i bakterie, a także wzmacnia skórę, paznokcie i włosy. Dobrze działa również na układ pokarmowy.
Zaskakujący przepis na rosół kolagenowy
Składniki:
ok. 1 kg drobiowych elementów rosołowych, np. korpusów, szyjek, skrzydełek
50 dag kurzych łapek
30 dag żołądków drobiowych
1 cebula
2-3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
2-3 gałązki lubczyku
3-4 goździki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie rosołu kolagenowego
Porcję rosołową, łapki i żołądki opłucz, włóż do dużego garnka. Zalej ok. 4 l zimnej wody. Gotuj na średnim ogniu, aż całość się zagotuje. Usuń szumowinę.
Cebulę obierz z wierzchnich łusek, przekrój na pół, zrumień na suchej patelni, dodaj do rosołu. Do rosołu włóż też oczyszczone warzywa oraz lubczyk, goździki, trochę soli i pieprzu.
Rosół gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce przez ok. 8 godzin. Pod koniec gotowania dopraw go do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Rosół przecedź, podawaj z makaronem i natką pietruszki. Możesz też pić go jako leczniczy wywar.
Jeśli szukasz przepisu na tradycyjny rosół, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam też recepturę na rosół z pieczonych warzyw.
Źródło zdjęcia: canva/Madeleine_Steinbach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: o2, beszamel.se