Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujący przepis na rosół kolagenowy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.02.2022 01:00

Zaskakujący przepis na rosół kolagenowy

rosół
canva/from_my_point_of_view

Lubicie rosół? A słyszeliście o rosole kolagenowym? Ten jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy dla stawów i kości. Jeśli dokuczają wam takie dolegliwości, koniecznie przetestujcie zaskakujący przepis na rosół kolagenowy. Zadziała na wasz organizm lepiej niż drogie suplementy.

Co to jest rosół kolagenowy? To nic innego, jak długo gotowany rosół, do którego przyrządzenia użyto sporo kości z kurczaka lub wołowiny. No właśnie, w tym rosole istotne jest nie tyle mięso, ile kości z chrząstkami. Właśnie one w czasie długiego gotowania uwalniają do wywaru dużo kolagenu, składników mineralnych i innych składników dobrze wpływających na kości i stawy.

Rosół kolagenowy jest więc dobrą potrawą dla osób cierpiących na schorzenia stawów i tkanki łącznej, a także na artretyzm. Zwiększa też odporność organizmu na wirusy i bakterie, a także wzmacnia skórę, paznokcie i włosy. Dobrze działa również na układ pokarmowy.

Zaskakujący przepis na rosół kolagenowy

Składniki:

  • ok. 1 kg drobiowych elementów rosołowych, np. korpusów, szyjek, skrzydełek

  • 50 dag kurzych łapek

  • 30 dag żołądków drobiowych

  • 1 cebula

  • 2-3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kawałek selera

  • 2-3 gałązki lubczyku

  • 3-4 goździki

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Przygotowanie rosołu kolagenowego

Porcję rosołową, łapki i żołądki opłucz, włóż do dużego garnka. Zalej ok. 4 l zimnej wody. Gotuj na średnim ogniu, aż całość się zagotuje. Usuń szumowinę.

Cebulę obierz z wierzchnich łusek, przekrój na pół, zrumień na suchej patelni, dodaj do rosołu. Do rosołu włóż też oczyszczone warzywa oraz lubczyk, goździki, trochę soli i pieprzu.

Rosół gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce przez ok. 8 godzin. Pod koniec gotowania dopraw go do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Rosół przecedź, podawaj z makaronem i natką pietruszki. Możesz też pić go jako leczniczy wywar.

Jeśli szukasz przepisu na tradycyjny rosół, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam też recepturę na rosół z pieczonych warzyw.

korpusy drobiowe
korpusy drobiowe

Źródło zdjęcia: canva/Madeleine_Steinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: o2, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram