Smakosze.pl
Flaczki

canva/Dar1930, Getty Images

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

25 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Flaczki są zupą uwielbianą głównie przez starsze pokolenie Polaków, które nie obawia się podrobów. Sporym problemem jest jednak ugotowanie ich w taki sposób, aby nie były twarde. Rozwiązaniem jest solenie po gotowaniu - zbyt wczesne dodanie soli sprawi, że flaki będą twarde i niesmaczne.

Flaki oryginalnie gotowane są na żołądku krowim, co nie podoba się wielu przeciwnikom tej zupy. Ma ona jednak wielu wielbicieli, którym ten składnik niestraszny.

Nawet najwięksi znawcy flaczków mogą spotkać się niekiedy z ich dużą twardością. Mało kto jednak wie, co tak naprawdę spowodowało tę wpadkę - dlatego zdradzamy, jak jej uniknąć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Flaczki są twarde? Wiemy dlaczego

Bardzo ważnym elementem pichcenia jest doprawianie. Nawet najlepsze produkty wymagają często choćby odrobiny soli i pieprzu. Z dodawaniem soli należy się jednak ograniczyć.

Sól sprawia bowiem, że wilgoć ze środka produktów jest wyciągana, a mięso staje się sztywne i twarde, jak podeszwa buta. Z tego powodu trzeba dodać ją na samym końcu.

kabanosy

Jak wybrać dobre kabanosy?

CZYTAJ DALEJ

Kolejną istotną rzeczą jest długość gotowania flaków. Aby mięso było delikatne i rozpływające się w ustach, musi gotować się przez kilka godzin na małym ogniu.

Jak doprawić flaki?

Najważniejszymi przyprawami jest duża ilość majeranku, słodkiej papryki w proszku oraz gałki muszkatołowej. To one nadają zupie wspaniałego aromatu, unoszącego się po całym domu.

Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczny sernik. W tym tekście z kolei zdradzamy metodę na domową chałkę.

Innymi istotnymi dodatkami są liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz imbir. Ten ostatni dostarcza zupie świeżości i wzmacnia inne smaki.

Flaczki

Źródło: canva/ShyMan, Getty Images Signature

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >