Smakosze.pl

Screen z filmu pochodzi z kanału Przepisy Katarzyny na YouTube

Posiekaj kapustę i dodaj 2 jajka. W chwilę zrobisz pyszny obiad za grosze

25 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Omlet z białej kapusty jest błyskawicznym daniem. Sprawdzi się więc na szybki obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Omlet doprawiony białym sezamem, czosnkiem posmakuje każdemu. Sprawdź, jak zrobić tani obiad z kilku podstawowych składników.

Omlet z kapusty. W sam raz na szybki obiad dla całej rodziny

Przepisy na tani obiad podbijają Internet. Jeśli masz ochotę na szybkie, tanie, lekkie, ale i pożywne danie, koniecznie przygotuj omlet z białej kapusty. Omlet doprawiony czosnkiem granulowanym i białym sezamem zachwyci każdego smakosza.

Wystarczy, że poszatkujesz kapustę, połączysz ją z resztą składników i usmażysz na oliwie z oliwek. Danie nie rozwarstwia się podczas smażenia. Masa jest zbita, więc z łatwością wyjmiesz ją z patelni i pokroisz na mniejsze kawałki tak, jak pizzę.

Omlet oprósz startym serem i zaczekaj, aż się rozpuści. Danie podaj z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem. Posmakuje każdemu. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Przepisy od Katarzyny na YouTube.

zestawienie cen w Lidlu, Auchan i Biedronce

Lidl i Biedronka mogą się schować? Inny sklep bije ich ceny na głowę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pożywny omlet z białej kapusty

Składniki:
  • pół główki białej kapusty
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • ¾ łyżeczki mielonego pieprzu
  • łyżka sezamu
  • 50 g sera w kostce, np. goudy
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • jogurt lub kwaśna śmietana do podania

Jak zrobić szybki obiad z kapusty? Efekt zachwyci każdego

Kapustę drobno poszatkuj i przełóż do miski. Posól i zagnieć, następnie wylej nadmiar wody. Wbij jajka, wsyp mąkę kukurydzianą, pieprz, czosnek granulowany i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę przełóż na patelnię z niewielką ilością rozgrzanej oliwy.

Masę rozprowadź po całej patelni i wyrównaj łyżką. Oprósz sezamem. Przykryj i smaż przez 10 minut. Po tym czasie powstanie duży omlet. Zdejmij pokrywkę, patelnię przykryj dużym, płaskim talerzem i obróć danie. 

Ponownie przełóż na patelnię. Oprósz startym serem i przykryj. Gdy ser się rozpuści, obiad będzie gotowy. Omlet pokrój na mniejsze kawałki i podaj z gęstym jogurtem lub śmietaną, smacznego.

Pomysł na równie smaczny i tani obiad? Zapiekanka gyros. Jeśli masz w domu czerstwy chleb, koniecznie przygotuj włoskie danie z makaronem , oliwą i pietruszką. Posmakuje każdemu.

tani obiad.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału Przepisy Katarzyny na YouTube
Sposób Okrasy na zakwas na żurek

Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Ta sztuczka ułatwi wszystkim życie

CZYTAJ DALEJ
przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >