Smakosze.pl
Jak odświeżyć sałatę, która zwiędła?

canva/Josef Mohyla

Jak odświeżyć zwiędniętą sałatę? Prosty trik przywróci liściom chrupkość

20 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Trzymana w lodówce sałata zwiędła? Powstrzymajcie się jeszcze przed jej wyrzucaniem. Zanurzenie liści w wodzie z mąką ziemniaczaną ma szansę przywrócić warzywu jędrność. Wypróbujcie ten oraz inne sposoby na poprawienie stanu produktu. Efekty was pozytywnie zaskoczą.

Kupiliście sałatę, ale jej liście nieco oklapły? Nie musicie jej wyrzucać. Jeśli warzywo nie pokryło się błyszczącym śluzem i nie zaczęło pleśnieć, nadaje się jeszcze do spożycia. Wystarczy zastosować banalny trik, który przywróci mu chrupkość.

Bigos - Magda Gessler wie, jak go zrobić

Gessler wie, jak powinien smakować prawdziwy bigos. 1 składnik jest dla niej niedopuszczalny

CZYTAJ DALEJ

Jak przywrócić jędrność sałacie? Znamy prosty patent

Jeśli kupioną w sklepie sałatę po prostu włożycie do lodówki, na pewno z czasem nieco zwiędnie. Wtedy sprawdzi się prosty trik polegający na zanurzeniu jej na kwadrans w mieszance wody i mąki ziemniaczanej.

Wystarczy przygotować miskę z 2-3 litrami płynu i wsypać do niego 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej. Po dokładnym rozpuszczeniu dodatku zanurzamy liście i czekamy 15 minut. Wykąpane warzywo należy starannie opłukać pod bieżącą wodą. Będzie jędrne i czyste.

Co jeszcze można zrobić z sałatą, które nieco zwiędła?

Moczenie sałaty w wodzie z dodatkiem mąki ziemniaczanej to nie jedyny patent na „ożywienie” nieco oklapłego warzywa. Równie dobrze sprawdzi się woda z dodatkiem soku z cytryny lub cukru. Już kilka kropel soku lub jedna łyżeczka słodkiej przyprawy pomoże przywrócić zielonemu przysmakowi odpowiednią strukturę.

Taka sałata będzie idealna jako dodatek do obiadu serwowany ze śmietaną — zarówno słodki, jak i nieco kwaśny posmak nie będą przeszkadzały. Jeśli zależy wam na zachowaniu oryginalnego smaku sałaty, zanurzcie ją w lodowatej wodzie. Efekt będzie podobny.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone pomysły na sałatki. Szczególnie polecamy recepturę na oryginalną sałatkę grecką. Być może spodoba wam się również patent na smakowitą sałatkę szopską.

Jędrna sałata nadaje się do sałatek i kanapek

canva/kcline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >