Jak odświeżyć zwiędniętą sałatę? Prosty trik przywróci liściom chrupkość
Trzymana w lodówce sałata zwiędła? Powstrzymajcie się jeszcze przed jej wyrzucaniem. Zanurzenie liści w wodzie z mąką ziemniaczaną ma szansę przywrócić warzywu jędrność. Wypróbujcie ten oraz inne sposoby na poprawienie stanu produktu. Efekty was pozytywnie zaskoczą.
Kupiliście sałatę, ale jej liście nieco oklapły? Nie musicie jej wyrzucać. Jeśli warzywo nie pokryło się błyszczącym śluzem i nie zaczęło pleśnieć, nadaje się jeszcze do spożycia. Wystarczy zastosować banalny trik, który przywróci mu chrupkość.
Jak przywrócić jędrność sałacie? Znamy prosty patent
Jeśli kupioną w sklepie sałatę po prostu włożycie do lodówki, na pewno z czasem nieco zwiędnie. Wtedy sprawdzi się prosty trik polegający na zanurzeniu jej na kwadrans w mieszance wody i mąki ziemniaczanej.
Wystarczy przygotować miskę z 2-3 litrami płynu i wsypać do niego 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej. Po dokładnym rozpuszczeniu dodatku zanurzamy liście i czekamy 15 minut. Wykąpane warzywo należy starannie opłukać pod bieżącą wodą. Będzie jędrne i czyste.
Co jeszcze można zrobić z sałatą, które nieco zwiędła?
Moczenie sałaty w wodzie z dodatkiem mąki ziemniaczanej to nie jedyny patent na „ożywienie” nieco oklapłego warzywa. Równie dobrze sprawdzi się woda z dodatkiem soku z cytryny lub cukru. Już kilka kropel soku lub jedna łyżeczka słodkiej przyprawy pomoże przywrócić zielonemu przysmakowi odpowiednią strukturę.
Taka sałata będzie idealna jako dodatek do obiadu serwowany ze śmietaną — zarówno słodki, jak i nieco kwaśny posmak nie będą przeszkadzały. Jeśli zależy wam na zachowaniu oryginalnego smaku sałaty, zanurzcie ją w lodowatej wodzie. Efekt będzie podobny.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone pomysły na sałatki. Szczególnie polecamy recepturę na oryginalną sałatkę grecką. Być może spodoba wam się również patent na smakowitą sałatkę szopską.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet
Proste ciasto bez pieczenia z galaretką. Nie oprze mu się żaden łasuch
Maślane ziemniaki z piekarnika. Tak pyszne, że przygotujesz je nie raz
Źródło: kuchnia.wp