Jak przygotować kluski śląskie według Ewy Wachowicz?
Prawdopodobnie każdy Polak spróbował chociaż raz w życiu klasycznych klusek śląskich z aromatycznym sosem. Ewa Wachowicz do klusek ze swojego przepisu dodaje niecodzienny składnik, którym jest miękkie jabłko. Dzięki temu kluski nabierają lekko słodkiego posmaku, który pysznie komponuje się z mięsem i innymi potrawami.
Kluski śląskie stanowią jeden z najważniejszych dodatków do obiadu w klasycznej polskiej kuchni. Są łatwe w przygotowaniu, wyjątkowo sycące i uniwersalne - podane z samym roztopionym masłem smakują obłędnie.
Ewa Wachowicz poszła jednak o krok dalej i postanowiła zmienić nieco recepturę, aby wprowadzić powiew świeżości. Jej decyzja dodania jabłka do masy daje wspaniały efekt, który każdy powinien spróbować.
Przepis na kluski śląskie Ewy Wachowicz
Składniki:
1 kg ziemniaków
200 g skrobi ziemniaczanej
1 miękkie jabłko
sól
Zacznij od umycia ziemniaków, obrania ich ze skórki i ugotowania do miękkości w osolonym wrzątku. Przeciśnij je przez praskę, gdy będą jeszcze gorące i umieść w misce. Podziel kartofle na 4 części i jedną z nich przełóż na bok.
W puste miejsce wsyp skrobię i zacznij mieszać masę. Gdy uzyskasz jednolite ciasto, odrywaj je po kawałku, do każdego wciśnij niewielką porcję obranego jabłka, a następnie uformuj z nich kluski śląskie.
Do garnka wlej dużo wody i wsyp sól. Doprowadź ją do wrzenia. Wrzucaj do niej kluski i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszne pieczarki w glazurze. Ten tekst poświęcony został przepisowi na ekspresowe kluski śląskie.
Źródło zdjęcia: canva/StudioBarcelona, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps