Smakosze.pl
Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu

canva/Vera_Petrunina

Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu

7 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Arbuz jest absolutnym hitem każdych wakacji. Jest idealny na przekąskę w upalne dni, jest lekki, słodki i bardzo soczysty. Z arbuza możemy przygotować również wiele pysznych i prostych dań, które oczarują każdego. Jak wybrać dobrego arbuza?

Lato to czas najlepszych warzyw i owoców, również tych, które dojrzewają w o wiele cieplejszym klimacie. Arbuz, bo o nim mowa, wszystkim kojarzy się z wakacjami, upałem i najpiękniejszą porą roku. Arbuzy kupimy w każdym sklepie, jednak jak wybrać dobrego arbuza?

Maślankowe pierogi z jagodami. Najlepsze połączenie smaków

Maślankowe pierogi z jagodami. Najlepsze połączenie smaków

CZYTAJ DALEJ

Na pewno nie raz miałeś ochotę na słodkiego arbuza, a po kupieniu i przekrojeniu okazało się, że arbuz jest blady w środku i nie jest ani soczysty, ani słodki. Podczas kupowania arbuza zawsze zwracaj uwagę na jeden szczegół- jaśniejszą plamkę na skórze. To właśnie ona jest wyznacznikiem najlepszego, soczystego arbuza.

Arbuzy to nie tylko smaczna przekąska. To również bogate źródło witamin, minerałów i wody. Owoce nie tylko więc doskonale gaszą pragnienie, wzmacniają również nasz organizm podczas upałów i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Arbuzy są idealnym owocem podczas każdych wakacji.

Jak wybrać dobrego arbuza? Zwróć uwagę na małą, jaśniejszą plamę na skórze

Na każdym, całym arbuzie znajdziemy jaśniejszą plamkę. To miejsce, na którym arbuz stał na ziemi. Plamka bardzo jasna, niemal biała oznacza, że owoc nie jest jeszcze dojrzały. Po przekrojeniu arbuz nie będzie jeszcze słodki, zrezygnuj więc z kupna.

Jeśli natomiast plamka nabiera żółtego, intensywnego koloru oznacza to, że arbuz jest bardzo soczysty. To najlepszy sposób na rozpoznanie, czy owoc jest już słodki i dojrzały. Taki arbuz jest idealny do kupienia, a po przekrojeniu będzie soczysty i smaczny.

Jak przyrządzić arbuza? Jest idealny nie tylko jako słodka przekąska

Z arbuza możemy przygotować naprawdę wiele wyśmienitych dań. Oprócz doskonale znanej lemoniady i lodów możemy wykorzystać słodki, soczysty owoc do zrobienia lekkich potraw na obiad, kolację lub podwieczorek.

Koniecznie przygotuj lekką sałatkę z serem feta, jest idealna w upalne dni. Na obiad latem doskonale sprawdzi się natomiast chłodnik z arbuza i pomidorów. Podczas przygotowywania dań z grilla nie zapomnij również o arbuzie- tu poznasz przepis na grillowanego arbuza, jest totalnym hitem.

Arbuzy

canva/Ben_Kerckx z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >

Porady

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze zawsze dosypują do wrzątku 1 składnik

Czytaj więcej >