Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu
Arbuz jest absolutnym hitem każdych wakacji. Jest idealny na przekąskę w upalne dni, jest lekki, słodki i bardzo soczysty. Z arbuza możemy przygotować również wiele pysznych i prostych dań, które oczarują każdego. Jak wybrać dobrego arbuza?
Lato to czas najlepszych warzyw i owoców, również tych, które dojrzewają w o wiele cieplejszym klimacie. Arbuz, bo o nim mowa, wszystkim kojarzy się z wakacjami, upałem i najpiękniejszą porą roku. Arbuzy kupimy w każdym sklepie, jednak jak wybrać dobrego arbuza?
Na pewno nie raz miałeś ochotę na słodkiego arbuza, a po kupieniu i przekrojeniu okazało się, że arbuz jest blady w środku i nie jest ani soczysty, ani słodki. Podczas kupowania arbuza zawsze zwracaj uwagę na jeden szczegół- jaśniejszą plamkę na skórze. To właśnie ona jest wyznacznikiem najlepszego, soczystego arbuza.
Arbuzy to nie tylko smaczna przekąska. To również bogate źródło witamin, minerałów i wody. Owoce nie tylko więc doskonale gaszą pragnienie, wzmacniają również nasz organizm podczas upałów i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Arbuzy są idealnym owocem podczas każdych wakacji.
Jak wybrać dobrego arbuza? Zwróć uwagę na małą, jaśniejszą plamę na skórze
Na każdym, całym arbuzie znajdziemy jaśniejszą plamkę. To miejsce, na którym arbuz stał na ziemi. Plamka bardzo jasna, niemal biała oznacza, że owoc nie jest jeszcze dojrzały. Po przekrojeniu arbuz nie będzie jeszcze słodki, zrezygnuj więc z kupna.
Jeśli natomiast plamka nabiera żółtego, intensywnego koloru oznacza to, że arbuz jest bardzo soczysty. To najlepszy sposób na rozpoznanie, czy owoc jest już słodki i dojrzały. Taki arbuz jest idealny do kupienia, a po przekrojeniu będzie soczysty i smaczny.
Jak przyrządzić arbuza? Jest idealny nie tylko jako słodka przekąska
Z arbuza możemy przygotować naprawdę wiele wyśmienitych dań. Oprócz doskonale znanej lemoniady i lodów możemy wykorzystać słodki, soczysty owoc do zrobienia lekkich potraw na obiad, kolację lub podwieczorek.
Koniecznie przygotuj lekką sałatkę z serem feta, jest idealna w upalne dni. Na obiad latem doskonale sprawdzi się natomiast chłodnik z arbuza i pomidorów. Podczas przygotowywania dań z grilla nie zapomnij również o arbuzie- tu poznasz przepis na grillowanego arbuza, jest totalnym hitem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser
Najlepsi kucharze dodają do rosołu zaskakujący dodatek. Już 1 łyżka robi ogromną różnicę