Smakosze.pl
Placki ziemniaczane będą jeszcze bardziej chrupiące

Canva.com / zia_shusha

Jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

28 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Chrupiące placki ziemniaczane marzą się niejednemu smakoszowi. Okazuje się, że taki efekt można osiągnąć za sprawą niepozornego triku. Mowa o odciśnięciu masy ziemniaczanej z nadmiaru płynu. Jednak istnieje więcej sposobów, które zagwarantują nam kulinarny sukces.

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane zaliczają się do grona uwielbianych swojskich specjałów, obok których nie sposób przejść obojętnie. Idealne smakołyki powinny charakteryzować się odpowiednią chrupkością. Jak ją osiągnąć?

Chrupiące placki ziemniaczane są w zasięgu ręki

Placki ziemniaczane są absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby je na obiad. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na placki ziemniaczane po litewsku

Dziś skupimy się na wskazówkach, dzięki którym placki ziemniaczane staną się jeszcze bardziej chrupiące. Mało kto spodziewałby się, że wystarczy po prostu odcisnąć masę na smakołyk ze zbędnych płynów.

Jeśli masy ziemniaczanej nie odciśniemy z nadmiaru wody, wówczas placki ziemniaczane będą miękkie w środku. Pochłoną one także większą ilość tłuszczu. Jednak to nie jedyna wskazówka, która wpływa na konsystencję smakołyków.

Każdy smakosz z pewnością zdaje sobie sprawę z tego, że ziemniaki odgrywają kluczową rolę w pysznych plackach. Najlepiej wybierać bulwy typu B lub C. Zawierają one odpowiednią ilość skrobi. Nie bez znaczenia jest także sposób, w jaki rozdrobnimy ziemniaki.

(Canva / JackF)

O czym pamiętać przygotowując chrupiące placki ziemniaczane?

Praktycznie w każdym domu placki ziemniaczane przyrządza się w inny sposób. Starcie ziemniaków na małych oczkach uwalnia więcej skrobi. W związku z tym będą one aksamitne i miękkie. Chrupiące placki ziemniaczane wyjdą nam wówczas, gdy zetrzemy je na większych oczkach.

Przeważnie masę na placki ziemniaczane wzbogaca się o mąkę i jajko. Okazuje się, że te składniki są zbędne. Mąka nadaje głównie bogatszych nut smakowych. Z kolei jajka sprawiają, że placki ziemniaczane robią się bardziej miękkie. Jeśli chcemy, aby specjał był chrupiący, możemy pominąć dodanie jajek.

Oczywiście nie możemy zapomnieć o samym procesie smażenia. Najlepiej sprawdza się olej rzepakowy lub słonecznikowy. Masę wykładamy niewielkimi porcjami na mocno rozgrzany tłuszcz. Placki ziemniaczane powinny być dosyć cienkie. Właśnie wtedy powinny wyjść chrupiące.

Podczas smażenia pamiętajmy, by wymieniać olej, kiedy zostanie on już zanieczyszczony. Jego jakoś w znacznym stopniu wpływa na smak dania. Gotowe placki ziemniaczane warto umieścić na ręcznikach papierowych, które pochłoną nadmiar tłuszczu. Godny uwagi jest przepis na smakołyki, które przypominają pizzę

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smażymy.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >