Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny przepis na kotlety mielone. Zawsze pamiętaj o 2 zasadach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.07.2022 12:56

Babciny przepis na kotlety mielone. Zawsze pamiętaj o 2 zasadach

Babciny przepis na kotlety mielone. Zawsze pamiętaj o 2 zasadach
canva/daffodilred

Soczyste kotlety mielone przepisu babci są pomysłem na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Kotlety będą gotowe błyskawicznie, a dzięki pieczeniu w piekarniku, nie będą tak tłuste. Sekret najsmaczniejszych kotletów tkwi jednak w samym sposobie wyrabiania masy mięsnej.

Babcia Stasia zdradziła swój sekret na najlepsze kotlety mielone. Do mięsa mielonego i reszty składników dodaje odrobinę zimnej wody i dłużej wyrabia całą masę. Ten prosty trik sprawia, że kotlety są niezwykle soczyste i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na soczyste kotlety przepisu babci.

Do soczystych kotletów przepisu babci koniecznie dodaj startą na tarce cebulę, majeranek i oregano. Te składniki doskonale doprawią mięso i resztę składników. Nawet bardzo drobno posiekana cebula nie sprawdzi się tak, jak starte na drobnej tarce warzywo.

Soczyste kotlety przepisu babci najpierw podsmaż na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i zapiecz. W ten sposób kotlety przygotujesz jeszcze prościej, ponieważ nie musisz ich pilnować, a dodatkowo mięso nie będzie tak tłuste.

Babciny przepis na kotlety mielone. Tak soczystych i smacznych kotletów jeszcze nie jadłeś

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia

  • duża cebula

  • 1/4 szklanki zimnej wody

  • jajko

  • płaska łyżeczka soli

  • pieprz

  • pół łyżeczki oregano

  • pół łyżeczki majeranku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej do smażenia i do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Jak zrobić soczyste kotlety mielone przepisu babci? Ich smak zachwyci każdego smakosza

Kajzerkę namocz w mleku, cebulę zetrzyj na tarce. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj cebulę, sól, pieprz, majeranek, oregano. Dodaj odciśniętą bułkę, wbij jajko i zacznij wyrabiać jednolitą masę.

Podczas wyrabiania stopniowo dolewaj zimną wodę, im dłużej będziesz mieszać masę, tym kotlety będą bardziej soczyste i delikatne. Z masy wyrób kotlety, obtocz je w bułce tartej.

Kotlety mielone podsmaż na oleju, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika, piecz około 15 minut, podaj z mizerią lub burakami z chrzanem, smacznego.

Pomysł na równie pyszny obiad? Zrób kotlety schabowe według przepis z 1860 roku, są bardzo soczyste i smaczne.

Masa na kotlety mielone
canva/SergeyChayko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com