Jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor?
Buraki należą do jednych z najwartościowszych warzyw. Można z nich przygotować pyszną zupę, jarzynkę czy sałatkę. Na dodatek wyglądają bardzo apetycznie, co jest zasługą ich pięknego koloru. Zobaczcie, jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor.
O zaletach buraków można mówić długo. Zawarty w nich barwik to silny przeciwutleniacz, który jest ceniony w walce z wolnymi rodnikami. Ma więc swój udział w zapobieganiu nowotworom i spowalnianiu procesów starzeniowych. Stanowią też dużo błonnika, kwasu foliowego, witaminy C i B6, magnezu, potasu, fosforu i żelaza. Składniki te sprawiają, że buraki obniżają ciśnienie krwi, poprawiają trawienie i działają wzmacniająco.
Buraki można kisić, robić z nich sok, gotować zupy. Choć buraki można jeść surowe, to jednak o wiele smaczniejsze są jedzone po ugotowaniu lub upieczeniu. Można je wtedy dodać do sałatek, przekąsek, a nawet deserów. Zobacz, jak należy gotować buraki, aby nie straciły rubinowej barwy.
Jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor?
Jeśli chcesz ugotować buraki, pod żadnym pozorem ich nie obieraj. To właśnie tuż pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników. Poza tym skórka chroni buraki przed wymywaniem z nich wartościowych witamin i soli mineralnych, a także barwnika.
Dlatego przed gotowaniem jedynie dokładnie umyj buraki. Możesz nawet użyć szczoteczki, by dokładnie usunąć ziemię z zagłębień w skórce. Nie obcinaj korzonka ani górnej części. Gdy skaleczysz ich skórkę, cenne składniki łatwiej uciekną z warzywa.
Wyszorowane i opłukane buraki umieść w garnku, zalej zimną wodą i zagotuj. Potem zmniejsz ogień i gotuj je pod przykryciem ok. godzinę. Do garnka z gotującymi się burakami możesz też dodać trochę soku z cytryny, octu lub kwasku cytrynowego. Kwaśne składniki zapobiegną utracie ładnej barwy.
Buraki przeznaczone na sałatkę czy jarzynkę można też upiec. Po wyszorowaniu trzeba je zawinąć w kawałki folii aluminiowej i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. Pieczenie zmniejsza ryzyko utraty cennych składników, a także zmiany barwy na niekorzystną.
Co przygotować z buraków?
Miękkie buraki wystudź i obierz ze skórki. Teraz możesz przygotować z nich kilka smakołyków.
Z ugotowanych lub upieczonych buraków możesz przygotować np. zupę-krem, sałatkę ze śledziem albo z rukolą i serem feta, carpaccio, a nawet ciasto.
Słodkie i delikatne buraki lubią towarzystwo miodu, octu balsamicznego, oliwy z oliwek, wyrazistych w smaku serów, rukoli, orzechów i pestek słonecznika.
Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów na potrawy z buraków. Zobacz, jak przygotować kotlety z kaszy i buraków, a także jak zrobić buraczki zasmażane z boczkiem.
Źródło zdjęcia: canva/natashabreen
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kalendarzrolnikow, newsy.gotujmy