Jak uratować zbyt kwaśną zupę ogórkową?
Zupa ogórkowa powinna zawierać kiszone ogórki, ziemniaki i powinna być kwaśna. Jeśli jednak jest już na tyle kwaśna, że wykrzywia, to warto coś z nią zrobić. Zobacz jak uratować zbyt kwaśną zupę ogórkową.
Zupę ogórkową gotuje się na wywarze mięsno-warzywnym. To on wpływa na pożywność tej zupy, podobnie jak dodane do niej ziemniaki. Jednak o smaku zupy ogórkowej przesądzają starte, kiszone ogórki. I to od ich stopnia ukiszenia zależy smak ogórkowej. Jeśli są zbyt kwaśne i dodamy ich za dużo, zupa może być nieprzyjemnie kwaśna. Na szczęście mamy na to sposób.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak uratować zbyt kwaśną zupę ogórkową?
Jeśli okaże się, że zupa ogórkowa jest zbyt kwaśna, zawsze możesz do niej dodać trochę więcej wody. Po rozcieńczeniu, co prawda, nie będzie miała już tak pełnego smaku, ale będzie łatwiej zjadliwa.
Do zupy ogórkowej możesz też wrzucić 1-2 ziemniaki więcej. Nie musisz ich nawet kroić w kostkę, tylko przekroić na pół i po kilkunastu minutach gotowania wyjąć je z wywaru. Powinny wchłonąć nadmiar kwasu.
Kwaśny smak pomoże też zneutralizować śmietana, a jeszcze lepiej śmietanka. Zupę zapraw więc mąką rozprowadzoną ze śmietanką. Stanie się mniej kwaśna i zyska aksamitną konsystencję.
Tajemnice pysznej ogórkowej
Do zupy ogórkowej powinno się dodawać ogórki kiszone, nie zaś małosolne. Te drugie są mało wyraziste w smaku.
Kiszone ogórki po starciu warto przesmażyć na maśle. Zyskają wtedy niepowtarzalny, aksamitny smak.
Jeśli zupa ogórkowa jest za mało kwaśna, można dolać do niej trochę zalewy z kiszonych ogórków. Najlepiej wlewać ją małymi porcjami, by nie przesadzić z kwaśnością.
Źródło zdjęcia: canva/magnola
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym
Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty
źródło: newsy.gotujmy