Wątróbka z cebulką
arfo, Getty Images

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była sucha?

Dobrze wysmażona wątróbka jest rarytasem, który dla wielu kucharzy amatorów jest nieosiągalny. Jeśli zmagasz się z tym produktem i nie masz pojęcia jak odpowiednio go przygotować - zastosuj się do poniższych porad. Jedną z najważniejszych zasad, którą powtarza każda mama, jest solenie po usmażeniu. Inaczej uzyska się wątróbkę twardą jak podeszwa.

Wątróbka zawiera w sobie ogromne ilości substancji odżywczych, które ciężko znaleźć w innych produktach spożywczych z taką intensywnością. Dlatego często zaleca się ją rekonwalescentom czy anemikom, aby w krótkim czasie uzupełnili swoje niedobory.

Niestety, sztuka odpowiedniego wysmażenia wątróbki nie jest wcale prosta. Jako jeden z podrobów, wątróbka jest wyjątkowo delikatna, a najmniejszy błąd podczas gotowania może sprawić, że wyjdzie bardzo sucha i twarda niczym gumowa podeszwa. Wiemy jednak co zrobić, aby uniknąć takiej wpadki.

Wątróbkę należy smażyć krótko, acz intensywnie

Podstawą jest zdecydowanie umiejętna obróbka termiczna. Jednym z najczęstszych błędów jest długie gotowanie na niskim lub średnim ogniu. Podczas takiego smażenia większość wilgoci wyparowuje z wątróbki, przez co ta staje się sucha i nieprzyjemna w jedzeniu.

Dlatego zawsze należy smażyć ją na silnym ogniu, pamiętając o ciągłym przekładaniu na drugą stronę - w taki sposób wnętrze ugotuje się, a na zewnątrz pojawi się karmelizacja, która nadaje całości niepowtarzalnego smaku. Najczęstszą wpadką jest jednak zbyt szybkie solenie.

Niezrównana receptura na śledzie po kaszubsku według Magdy GesslerNiezrównana receptura na śledzie po kaszubsku według Magdy GesslerCzytaj dalej

Sól dodaj na sam koniec

Przyprawa ta ma właściwości wyciągające wodę. Dlatego po posoleniu warzyw, te szybko oddają wodę, której należy się pozbyć. Nie inaczej jest w przypadku wątróbki - dodanie soli zbyt wcześnie wysuszy ją. Dlatego doprawianie pozostaw na sam koniec, gdy gotowanie będzie miało się ku końcowi.

Wątróbka jest wspaniałym źródłem witaminy A oraz B, a także żelaza - to właśnie z powodu tego ostatniego, produkt ten wskazany jest chorującym. Szczególnie anemicy, którzy często mają niedobory tego minerału, powinny często sięgać po wątróbkę.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy przepis na najlepszy i zupełnie inny niż zwykle kotlet schabowy. W tym tekście z kolei prezentujemy sok z buraka, którego częste picie znacznie poprawia zdrowie i kondycję organizmu.

Przepis na banalnie prostą wątróbkę z cebulką

Składniki:

  • 0.5 kg wątróbki cielęcej
  • 1 jabłko
  • 3 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • 1 l mleka

Zacznij od dokładnego oczyszczenia wątróbki z błon i żył. Przemyj ją pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój ja w plastry o grubości 1 cm i wrzuć do mleka. Wstaw mleko do lodówki na przynajmniej 2 godziny, jednak im dłużej tym lepiej.

Po marynowaniu wyjmij wątróbkę z mleka, osusz i podsyp mąką. Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim cebulę. Wskazany jest niewielki ogień, aby nic się nie przypaliło Gdy ładnie się skarmelizuje, przełóż ją na talerz obok.

Następnie rozgrzej mocno patelnie i dolej więcej tłuszczu. Wrzuć na nią wątróbkę i smaż kilka minut, pamiętając o ciągłym przewracaniu. W międzyczasie pokrój jabłko na małe kawałki i dodaj je wraz z cebulą i majerankiem. Duś całość pod przykryciem przez 3 minuty, dopraw solą oraz pieprzem i podawaj. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: niebonatalerzu.pl; w-kuchennym-oknie.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł