Jak wybrać dobre kabanosy?
Kabanosy to jeden z bardziej lubianych rodzajów kiełbasy. Świetnie sprawdzają się jako przekąska, a także jako suchy prowiant na wszelkie wyjazdy. Dzięki temu, że są suszone, dość dobrze przechowują się nawet bez lodówki. Czy jednak wiesz jak wybrać dobre kabanosy? Niektóre zbędne dodatki mogą wywołać zawroty głowy, migrenę, oraz reakcję alergiczną.
Kabanosy to cienkie, długie kiełbaski z suchą, pomarszczoną skórką. Tradycyjnie robi się je z peklowanego mięsa wieprzowego, choć obecnie można też kupić kabanosy drobiowe, cielęce czy wołowe. Dzięki temu, że są wędzone i suszone, zawierają niewiele wody. To pozwala bezpiecznie przechowywać je nawet w temperaturze pokojowej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak wybrać dobre kabanosy?
W sklepie przede wszystkim przeczytajmy etykietę. Jeśli produkt jest sprzedawany na wagę, można zażądać od sprzedawcy przedstawienia etykiety i składu danego produktu. Szukajmy kabanosów z jak najmniejszą ilością dodatków. Jak pokazują niektórzy producenci, da się wyprodukować prawdziwe, smaczne kabanosy wyłącznie z mięsa, soli, cukru i przypraw.
Zwróćmy też uwagę na to, jakie dodatki do żywności zawierają kabanosy. Unikajmy tych z glutaminianem sodu (E 621). Może się on przyczynić między innymi do mdłości, uczucia ucisku w klatce piersiowej, zawrotów głowy, migren, alergii, oraz czy osłabienia . W dobrym produkcie wzmacniacz smaku jest po prostu zbędny.
Sytuacja wygląda podobnie w przypadku azotynu sodu (E 250). Jest on wzmacniaczem smaku, któremu przypisuje się wywoływanie takich efektów jak wymioty, mdłości, zawroty i bóle głowy . Niektórzy uznają go nawet za potencjalnie rakotwórczy.
Podobnie niepotrzebny jest dodatek kwasu cytrynowego (E 330), cytrynianiu sodu (E 331), gumy guar (E 412), chlorku wapnia (E 509) czy sztucznych aromatów. Te wszystkie dodatki wskazują na to, że producent chce nas trochę oszukać, a to ulepszając smak mięsa, a to go utwardzając czy zagęszczając.
Sprawdźmy też na etykiecie zawartość mięsa w mięsie. Jeśli chodzi o kabanosy, 100 g produktu uzyskuje się ze 130, a nawet 185 g mięsa. I nie jest to żadne oszustwo, a wynik procesu technologicznego. Świeże mięso zawiera po prostu dużo wody, która jest stopniowo usuwana w wyniku wędzenia i suszenia kabanosów. Także wybieraj kabanosy te bardziej mięsne.
Jak powinny wyglądać dobre kabanosy?
Na pierwszy rzut oka dobre kabanosy możemy poznać po stopniu obsuszenia. Powinny być dość twarde i mieć suchą skórkę. Jeżeli są raczej miękkie, oznacza to, że zawierają sporo wody. Nie zniosą więc dobrze przechowywania poza lodówką. Poza tym ich cena jest zwykle dość wysoka, a chyba chcemy płacić raczej za mięso niż za wodę.
W przekroju kabanosa powinny być widoczne kawałki wysuszonego mięsa i tłuszczu. Jeśli wnętrze przypomina raczej klasyczną cienką kiełbasę, to nie spodziewajmy się po nim smaku kabanosów.
Źródło zdjęcia: canva/nikolay100
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: